Hopp til innhold

Dalai Lama til NRK: – Norge bør utveksle flere studenter med Kina

NOBELINSTITUTTET (NRK): I et intervju med NRK oppfordrer den religiøse, tibetanske lederen Norge å styrke forholdet til det kinesiske folket. Se deler av intervjuet i videoen over.

Dalai Lama forteller om sitt eget og Tibets forhold til Kina. Han sier også at det er vbiktig at norske og kinesiske universiteter bør ha tettere kontakt, med utveksling og stipendier.

– De mange millionene buddhistiske kineserne gjør det umulig for Kina å tillintetgjøre minoritetene, sier 78-åringen til NRK om støtten tibetanerne har.

Onsdag ankom Dalai Lama Norge i det som skal være et tre dager langt besøk.

I et intervju med NRK på Nobelsinstituttet i Oslo sier den tibetanske lederen at hans forhold til Kina har gått opp og ned. Nå må politikken Kina fører ta hensyn til begge parter, mener han.

I spørsmål om hva Norge bør gjøre for å forbedre forholdet med Kina foreslår den religiøse tibetanske lederen at landene bør åpne for mer utveksling av studenter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dalai Lama i Oslo

Dalai Lama smilte og hilste på sine tilhengere langs Karl Johan onsdag.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Kina er redd for min popularitet

Dalai Lama er i eksil, og får ikke lov til å komme tilbake til Kina. Dette forklarer Dalai Lama selv med at Kina er redd for at hans popularitet skal øke. Kina

– De vet at vi ikke ønsker selvstendighet, men bruker ulike dekknavn for å få oss til å fremstå som selvstendighetsforkjempere.

Denne politikken er selvmotsigende, mener han. Kina er nødt til å finne gjensidige løsninger.

– Kinesiske intellektuelle buddhister er veldig opptatte av at Dalai Lama skal besøke Kina for å undervise.

– Mer enn 400 millioner kinesiske buddhister gjør at det må finnes løsninger som er akseptable for begge partene, sier Dalai Lama.

– Å eliminere Tibet er umulig. Under nazismen kunne dette kanskje være mulig, men i moderne tid er dette umulig, mener Dalai Lama.

– Tibet avhenger ikke kun av meg

– Kinesiske «hardliners» tenker at etter at Dalai Lama er borte er Tibet-problemet løst, sier Dalai Lama.

– Emosjonelt er tibetanerne svært ivrig på at jeg skal komme tilbake, men den tibetanske nasjonen og kulturen er ikke avhengige av én person.

25 år er gått siden Dalai Lama ble tildelt Nobels fredspris. Den norske regjeringen har bestemt seg for ikke å møte den religiøse, tibetanske lederen under sitt tre dager lange besøk til Norge. Dette begrunnes med at regjeringen ønsker å forbedre forholdet til Kina som har vært iskaldt etter at Norge ga Nobels fredspris til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo i 2010.

Dalai Lama selv sier at han ikke er skuffet over at regjeringen har bestemt seg for ikke å møte han. Istedenfor gleder han seg til å møte mennesker og snakke om menneskelige verdier.

SISTE NYTT

Siste nytt