Hopp til innhold

Norske lamper lyser opp Kenya

Parafinlamper er helseskadelige, forurensende og dyre i drift, men er likevel den vanligste lyskilden i Kenya. Norge jobber sammen med lokale organisasjoner, vestlige forretningsmenn og Verdensbanken for å bytte dem ut med soldrevne LED-lamper.

Rosemary Nduvi Mutiso med norsk LED-lampe i Kenya

Rosemary Nduvi Mutiso kan nå lyse opp den lille stua si med soldrevne LED-lamper.

Foto: Isak Ladegaard / NRK

Tjueseks år gamle Rosemary Nduvi Mutiso bor i den Kenyanske landsbyen Chumvi, ca. en time med buss og motorsykkel fra hovedstaden Nairobi.

Hun bor på en liten gård sammen med sin mor, bror og datter, og høster mais fra jorden og egg fra høner.

Strømnettet dekker kun en liten del av Kenya og er langt unna Chumvi, men når solen går ned lyser familien opp natten med soldrevne LED-lamper.

– Jeg tror vi pleide å bruke omtrent tre kroner om dagen på parafin, sier Mutiso. Men denne nye lampen vi har koster ingenting, sollys er alt den trenger.

Har fått mer å rutte med

Mutisos familie tjener til sammen et sted mellom ti og 14 kroner dagen. Nå når de ikke lenger bruker penger på parafin har de fått mer å rutte med.

– Nå kan vi kjøpe klær til barna, mat, og andre ting vi trenger, sier Mutiso.

Mer en 32 millioner kenyanere er ikke like teknologisk oppdaterte som Mutiso og hennes familie.

For 78 prosent av landets befolkning er strøm enten for kostbart eller for langt unna, og disse får lys i hjemmene sine ved å bruke parafinlamper. Og utover å være dyrt, er parafin både brannfarlig og helseskadelig.

60 prosent av alle kenyanske barn som sykehusinnlegges på grunn av forgiftning har fått i seg parafin, enten ved inhalering av røyk, eller ved at de leter etter drikke og ved en feiltakelse svelger litt av den vannaktige konsistensen.

Organisasjonen Sustainable Development For All Kenya lager LED-lamper fra bunnen av og deler dem ut gratis til fattige kenyanere som ikke har strømtilgang.

Mutisos familie var en av de heldige. Amos Wemanya, som jobber for organisasjonen, sier at de lager lampene så enkle som mulig og lærer landsbyboere hvordan de kan vedlikeholdes og repareres.

Mange er skeptiske

Amos Wemanya med norske LED-lamper

Amos Wemanya er en av dem som lærer landsbyboerne hvordan LED-lampene fungerer.

Foto: Isak Ladegaard / NRK

– Mange er uten formell utdannelse og er skeptiske til å bruke lampene. Men når de forstår hvordan produktene fungerer, begynner de å stole på teknologien, sier Wemanya.

Organisasjonen har distribuert 3 519 soldrevne LED-lamper. Problemet er at denne ballen kun ruller så lenge folk er villige til å donere penger til organisasjonen, og det er begrenset hvor mange de klarer å hjelpe.

For de fleste parafinavhengige kenyanere ligger håpet i det kommersielle markedet for solenergi. Sollamper av god kvalitet er nå billige nok til at selv de fattigste familiene raskt vil spare penger på å kjøpe en sollampe og kutte ut parafinen.

Vil lyse opp for 10 millioner kenyanere

Boldewijn Sloet, direktør Barefoot Power

Boldewijn Sloet utvikler sollamper til en billig penge i Afrika.

Foto: Isak Ladegaard / NRK

Nederlenderen Boldewijn Sloet er direktør for et datterselskap av Barefoot Power, som utvikler og selger sollamper. De har rettet seg mot lavinntektsfamilier og har ambisjoner om å lyse opp kveldene for ti millioner afrikanere innen 2015.

– Jeg tror vi klarer å nå det målet, sier han.

Han forteller at etterspørselen akselererer i flere afrikanske land.

– Det tok fem år før selskapets produkter nådde en million mennesker, og så enda ett år før to millioner var nådd, sier han.

– Men vi driver ikke med veldedighet. Vi har et klart mål om å tjene penger på produktene våre, og det er vi helt åpne om. Hvis vi tjener penger på å selge sollamper så vil vi vokse og nå stadig flere husholdninger.

Norge bidrar med millioner

Norge inngikk nylig en avtale med Kenya om å bidra til landets energiprosjekter med 250 millioner kroner over de neste fem årene, og å bytte ut parafin med LED-lamper er en viktig del av slagplanen.

Sloet sier at han er glad for at Norge vil satse på solenergi i Kenya, men påpeker at de norske millionene også kan gjøre Kenya en bjørnetjeneste.

– Hvis disse pengene blir brukt til dele ut gratis sollamper så vil markedet bli fullstendig ødelagt, for markedet vi opererer i er lite, sier han.

– En konsekvens av at folk må betale for lampene er at de tar bedre vare på dem, og de holder oss ansvarlige for kvaliteten. Dette igjen fører til at teknologien blir bedre, siden vi er avhengige av å ha fornøyde kunder.

Lager verdiskapningskjede

Prosjektleder for energi- og klimainitiativet i Utenriksdepartementet, Ole A. Lindeman, sier at pengene fra Norge skal brukes på en slik måte at næringsliv og investorer går inn fordi de ser interessante markedsmuligheter.

– Hvis vi lykkes, vil samarbeidet mellom Kenya og Norge bidra til å skape en hel verdiskapningskjede og et reelt marked. Det er dit vi vil.

Arthur Itotia Njagi jobber for verdensbankens prosjekt, Lighting Africa. De kvalitetssikrer sollamper for å forhindre at uerfarne forbrukere kjøper produkter av dårlig kvalitet og dermed gir opp den nye teknologien så fort produktet slutter å fungere. Av de siste ti produktene de vurderte var det kun to som bestod testen.

– Det er svært viktig at produktene er av god kvalitet, slik at nye kunder blir forkjempere for den nye teknologien og sprer ordet, sier Njagi.

Han er også optimistisk med tanke på utviklingen av markedet, og kjøpevillige kenyanere.

– Markedet for sollamper har en årlig vekst på omtrent 15 prosent, sier han.

Global oppvarming motiverer

Peter Odhengo er ekspert på grønn energi og klimaendringer og jobber for Kenyas statsminister.

Han sier at landet jobber hardt for å fremskynde oppgraderingen fra parafin til solenergi, blant annet ved å sørge for at lokale myndigheter over hele landet skal kunne bistå med vedlikehold av sollamper. Odhengo sier at en av de største motivasjonene for arbeidet er den globale oppvarmingen, som har rammet Kenya hardt.

Kibera-slummen i Kenya

Salg av parafin er en av de vanligste forettningene i Kiberia-slummen utenfor Nairobi.

Foto: Isak Ladegaard / NRK

– Vi har i de siste ti årene sett langt flere og langt mer intense flommer enn tidligere. Det har ført til tap av liv, ødelagt infrastruktur, og utbrudd av epidemier. Temperaturen har også steget betraktelig, og nå er malaria blitt et problem i områder som tidligere var for kjølig for myggen, sier han.

– Ved å erstatte parafinlamper med solenergi vil klimautslippet bli redusert.Men enn så lenge er millioner slike lamper i daglig bruk i Kenya. Salg av parafin er en av de mest vanlige forretningene i Kibera, som med en million tettpakkede innbyggere utgjør Afrikas største slum. Når solen går ned her er det kun noen få dråper lys i en ørken av mørke.

Ikke alle har råd

Tredve år gamle Benter Atieno bor alene med sine fire barn, i en leilighet på cirka fem kvadratmeter. Et laken som en gang var hvitt henger fra taket og deler rommet i kjøkken og en liten stue. Atieno og barna hennes skimtes i en enkelt brennende parafinflamme.

Benter Atieno og barna hennes i Kenya

Benter Atieno og barna hennes har bare noen få parafinlamper til å lyse opp den lille hytta si.

Foto: Isak Ladegaard / NRK

– Barna mine bruker parafinlampen om kvelden for å gjøre lekser, og tidlig om morgenen når de står opp før solen og trenger lys til å kle på seg skoleuniformer og lage te, sier hun.

Familien bruker nesten fem liter parafin i uken, til matlaging og lys. Markedsprisen i Kibera-slummen er for tiden ca. seks norske kroner per liter, og når vi vet at den billigste lampen fra Barefoot Power koster 160 kroner og har en antatt varighet på to til tre år så vil det ikke ta lang tid før lampekjøpet begynner å lønne seg.

– Jeg er godt klar over at disse sollampene fins der ute, og det høres ut som en fantastisk løsning på mange av problemene våre. Men vi har allikevel ikke råd til å kjøpe en. Det er vanskelig å spare penger når du kun tjener noen få kronene om dagen.

Men markedets vekst tyder på at flere og flere klarer det, og for mange kenyanske familier skinner LED-lyset i enden av tunnelen.

SISTE NYTT

Siste nytt