Hopp til innhold

Norske fly deltok over Libya i natt

Norge deltok i angrep mot Libya i natt, bekrefter Forsvaret, som ikke vil si om de norske flyene bombet Tripoli.

To av de norske jagerflyene på Souda Air Base

To norske jagerfly har landet på Souda Air Base, Kreta. De norske F16-flyene flyr alltid minst to sammen på hvert oppdrag.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Oberstløytnant John Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien.

Det meldes om nye angrep mot Tripoli i natt. Gaddafis hovedkvarter skal ha vært mål, og regimet melder at flere barn ble såret.

- Vi hadde oppdrag over Libya i går kveld og i natt, bekrefter oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Han forteller at flyene startet i går kveld og var på vingene i 4,5 time før de returnerte til basen, men vil ikke gi detaljer fra angrepet, eller si om det var norske fly som bombet Tripoli i natt.

- Ingen detaljer

- Vi har oppdrag døgnet rundt, men gir ikke ut detaljer om disse oppdragene, sier Forsvarets talsmann Lien.

Det meldes om minst fire luftangrep og en rekke eksplosjoner i Libyas hovedstad Tripoli i natt. Angrepene skal være rettet mot Gaddafis hovedkvarter. Det ble også hørt eksplosjoner ved TV-bygningen i Tripoli tidligere på natta.

De seks norske flyene utfører bombetokter der et spesifikt mål er bestemt på forhånd. Men de gjennomfører også ren rekognosering, der de samler informasjon om forholdene på bakken.

Veien fra basen på Kreta over Middelhavet til Libya er kort. Men flyene er ofte borte i mange timer.

Pressekonferanse fra NATO direkte kl 13.50:

Video MaWebvid05 - Verden

Pressekonferanse NATO direkte

Etterfyller drivstoff i lufta

- Hvis flyene har bombelast om bord, er de så tunge at de ikke kan ta av med fulle drivstofftanker. Derfor fyller de gjerne drivstoff i lufta, sier Lien.

- Pilotene undersøker også om opplysningene de har fått, stemmer før målet angripes. De må sjekke om det er folk i nærheten, angrepet må kanskje koordineres med andre styrker og så videre. De må med andre ord kunne være i stand til å holde seg i lufta en lang stund, forklarer oberstløytnant Lien.

På NATO-basen i Hellas er det i alt 190 fly som deltar i raid mot Libya. Ikke alle deltar i bombingen, slik de norske flyene gjør. For eksempel flyr de svenske flyene bare rene rekognoseringsoppdrag.

LES OGSÅ: Faremo varsler mindre Libya-bidrag

LES OGSÅ: SV vil kalle hjem norske bombefly

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt