Norskættet senator støtter Romney

IOWA/OSLO (NRK) Den norskættede South Dakota-senatoren John Thune reiser rundt med den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Belønningen som venter kan være posten som visepresidentkandidat.

Video John Thune

Senator John Thune, med norsk bestefar, reiser rundt med Mitt Romney for å sikre at Republikanerne ender med en presidentkandidat som har mulighet til å slå president Barack Obama i november.

Anders Tvegård (USA)

I kveld starter innbyggerne i den amerikanske delstaten Iowa ballet med å velge hvem som skal stille i presidentvalget i november.

I Barack Obamas parti, Demokratene, er saken klar siden den sittende presidenten stiller til gjenvalg.

South Dakota-senator John Thune

South Dakota-senator John Thune kan bli belønnet med å bli Republikanernes visepresidentkandidat i november.

Foto: Leif Carlsson / NRK

Hos Republikanerne er det sju kandidater som tas mer eller mindre seriøst: Michele Bachmann, Newt Gingrich, Jon Huntsman, Ron Paul, Rick Perry, Mitt Romney og Rick Santorum.

– Obamas forandring var til det verre

De fleste eksperter tror tidligere Massachusetts-guvernør Romney til slutt kommer til å stikke av med partiets nominasjon, og dermed stå på stemmeseddelen i presidentvalget.

Det tror og håper også senator John Thune fra delstaten South Dakota. Han reiser derfor rundt med Romney og snakker til velgerne på hans vegne.

– Jeg tror oppriktig på at landet vårt er ved en skillevei. Vi må endre kurs. For fire år siden reiste president Obama landet rundt og snakket om håp og forandring. Det er ikke mye håp i USA i dag. Men vi har sett forandring - til det verre, sa Thune i dag på podiet sammen med Romney.

Thune har bestefar fra Bergen

Thune, som har en bestefar fra Bergen, er en viktig stemmesanker i Midtvesten. Han er en iherdig motstander av homofile ekteskap og abort, som er republikanske verdier som Romney har vinglet på.

NRK møtte Thune på et av Romneys velgermøter i Iowa før alvoret begynner.

– Dette er en tid da vi trenger en presidents lederskap, og jeg mener Romney har de riktige egenskapene, den riktige bakgrunnen og den riktige erfaringen, sier Thune til NRK.

Må velge en som kan velges

I tillegg mener South Dakota-senatoren at republikanske velgere må bruke hodet i nominasjonsvalgene. Velges en av de mer ekstreme republikanske kandidatene til å møte president Obama i november, kan det skremme mange velgere i armene på Demokratene. Thune håper derfor at partiet ender med en kandidat som kan kapre flest mulig av velgerne som ser etter en kandidat som tilfredsstiller sentrum av amerikansk politikk.

– Jeg mener at Romney er den som er i best posisjon til å slå president Obama i valget i november. Republikanere over hele landet kommer til å se etter den kandidaten som de mener har den beste muligheten i presidentvalget. Og hvis de tenker nøye over det, er Romney et åpenbart valg, sier Thune.

Kan belønnes med å bli visepresident

Thune nevnes som en mulig kandidat til å bli Republikanernes visepresidentkandidat, og innad i partiet blir det lagt merke til at han reise rundt med Romney.

Men Thune selv er diplomatisk når han snakker om det å stå på stemmeseddelen til Romney i november.

– Det er helt hypotetisk. Jeg er sikker på at han har mange gode kandidater når den tiden kommer, men jeg vil hjelpe til så mye jeg kan for at han blir valg til president, sier Thune. Men han innrømmer at han gjerne hjelper til også når valgkampen er over og dersom Romney inntar Det hvite hus.

– Og jeg vil hjelpe ham når det kommer så langt, for da er det mange utfordringer som venter, sier Thune til NRK.

Mitt Romney møter velgere i Iowa

Mitt Romney møter velgere i Iowa.

Foto: Leif Carlsson / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt