NRK Meny
Normal

Norsk familie prøver å komme ut

En norsk familie med mor og fem barn er på vei ut av Gazastripen som del i en større uttransportering av utenlandske statsborgere.

Gaza by

- Ikke bare er det vanskelig å komme ut av Gaza by, det er også flere frontlinjer som må passeres på veien til grenseovergangen ved Erez, sier ministerråd Tor Wennesland.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

– Det er betydelig fare forbundet med disse uttransporteringene, og vi må passe på at våre landsmenn er mest mulig sikre når vi gjør dette. Derfor kan jeg ikke si noe eksakt om når det er mulig å få ut alle, sier ministerråd Tor Wennesland til NRK.

– Et helvete

Familien som i dag forsøker å komme seg ut av krigsområdene, hører hjemme i Valdres. Mens mor og fem barn strever med å komme seg til grensen, sitter en bekymret familiefar og håper på nyheter om at familien er i sikkerhet.

- Har ikke sovet på mange dager

– Min glede kan ikke beskrives. Jeg er så glad. Jeg har skjønt at de vil komme ut ved grenseposten Erez rundt klokken 12 i dag og så dra videre til Jordan, sier Hisham Aburayya ektemann til NTB.

– Familien min sier at det er et helvete der nede. Når jeg snakker med dem over telefon, høres bombingen hele tiden. De har vært fryktelig redde, sier Hisham som har bodd i Norge med familien i sju år.
Også hans familie har manglet strøm, vann og mat.

Totalt har 14 norske statsborgere sittet fast på Gazastripen, uten mulighet for å komme seg ut. Det er usikkert når de øvrige åtte nordmennene vil kunne bli brakt til sikkerhet.

Norske leger drar

Erik Fosse og Mads Gilbert

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert gjør seg klare til å forlate Gaza.

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse, som har jobbet dag og natt på et sykehus i Gaza, er også klare til å forlate området. Hvis det fysisk lar seg gjøre, tar de seg til Egypt i løpet av dagen.

Ifølge vg.no begynte de å bevege seg i retning byen Rafah på grensen mellom Gaza og Egypt i en kolonne med ambulansekjøretøy like før klokken 12 i dag.

– Planen da vi kom hit, var å bli til mandag denne uka. Men vi følte ikke vi kunne dra, verken medisinsk eller i forhold til vitnerollen vi har hatt, sier Fosse til Dagbladet.no.

– Mange frontlinjer må passeres

I går var det håp om å få alle de norske ut, da Israel stanset bombingen av Gazastripen for å slippe inn humanitær hjelp. Situasjonen ved grensen ble imidlertid vurdert til å være for farlig for uttransportering.

– Jeg vil understreke at det er svært vanskelig å få ut folk, det er flere frontlinjer inne i Gaza som man må passere, sier ministerråd Wennesland.

Utenriksdepartementet hadde i går håp om å få ut alle de norske som del av en større gruppe av utenlandske borgere. Årsaken til at åtte ble igjen, er ikke kjent. UD har løpende kontakt med de norske i området.

Les også: Nordmenn fortsatt fanget i Gaza

– De har det etter forholdene bra, men det er klart at for hver dag som går er dette en belastning, sier Wennesland.

Fredag i forrige uke slapp den første gruppa med utenlandske statsborgere ut fra Gazastripen. Blant dem var seks norske.

Palestinere ved grenseovergangen Erez

Bare personer med andre statsborgerskap får forlate den krigsherjede Gazastripen, men for de fleste er det for vanskelig å komme seg til grenseovergangen. Denne familien greide å passere grensa 2. januar.

Foto: JACK GUEZ / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt