Hopp til innhold

Skulle til Harstad på konferanse – får ikke visum

Den unge sudanesiske kvinnen Alaa Salah ble selve symbolet på den ikke-voldelige oppstanden. Hun er invitert av Harstad kommune for å delta på en konferanse, men har fått avslag på visumsøknaden.

 Alaa Salah

KVINNEN I HVITT: Alaa Salah fikk kallenavnet «Den nubiske dronningen» under den ikke-voldelige revolusjonen i Sudan i fjor. Hun får nå ikke komme til Harstad på en konferanse.

Foto: Afp

Arrangørene av konferansen «Ly for Stormen» i Harstad trodde at alt gikk på skinner. De hadde hatt langvarig kontakt med ambassaden i den sudanesiske hovedstaden Karthoum.

– Vi fikk bare positive signaler, sier kommunalsjef i Harstad kommune Henry Sverre Andersen.

– Avslaget på visumsøknaden kom overraskende. Det er mulig å anke, men Salah skal egentlig reise på mandag.

Alaa Salah

FORTSATT AKTIV: Alaa Salah har blitt en stemme for de tidligere opprørene i Sudan. Nå deltar de i styret av landet, og det er en plan for hvordan ekte demokrati skal innføres.

Foto: Afp

Andersen mener det er «håp i hengende snøre». At utenriksdepartementet eller andre kanskje engasjerer seg i saken i tide.

«Den nubiske dronningen»

Det var et bilde i sosiale medier på slutten av 2018 som gjorde resten av verden oppmerksom på Alaa Salah.

Den 22 år gamle arkitektstudenten sto på taket av en hvit bil da bildet ble tatt. Det var folkelig opprør mot diktaturet i Sudan. Bildet av den unge kvinnen med store øreringer i gull, med kobbefargede sko og den hvite, tradisjonelle drakten toub nådde hele verden. Hun fikk kallenavnet Kandaka «Den nubiske dronningen».

Det var Kandakene, de kvinnelige dronningen i landet Kush, som for tre tusen år siden styrte området som nå er mestepartena av Sudan.

Alaa Salah

GIKK VERDEN RUNDT: Dette er et stillbilde fra en video som spredde seg i sosiale medier. Det viser Alaa Salah mens hun synger til folkemengden. Hun synger fra et dikt. En av setningene er: Det er ikke kuler som dreper folk, det er stillhet.

Avslaget

Den svenske ambassaden i Karthoum, som representerer Norge i Sudan, kan ikke komme med detaljer i enkeltsaker, men sier på generelt grunnlag til Harstad kommune at de er redd for at unge mennesker ikke vil reise tilbake til sitt hjemland etter opphold her i Norge.

– Vi kan ikke tenke oss at hun ville søke asyl i Norge, sier Andersen.

Kommunalsjef i Harstad kommune Henry Sverre Andersen.

HÅPER FORTSATT: Konferansen begynner onsdag i neste uke, men kommunalsjef i Harstad kommune Henry Sverre Andersen håper fortsatt at avslaget kan omgjøres.

Foto: Jonas Haarr Friestad / ICORN

Han poengterer at Salah er en av de fremste i Sudan nå. Etter den velykkede revolusjonen er oppørerne representert i regjeringen.

– Det er ubegripelig at hun skulle bli værende i Norge nå som den tidligere diktatoren Omar al-Bashir er kastet, sier Andersen.

– Skjer hele tiden

Afrikakjenner og frilansjournalist Maren Sæbø er ikke overrasket. Hun sitter i styret i presse-stiftelsen Skup og har vært med på å invitere utenlandske journalister til arrangementer i Europa.

– Vi ser at afrikanske journalister får avslag på visum-søknadene, sier Sæbø.

Hun mener myndighetene forsøker å unngå at det blir levert inn asyl-søknader.

Maren Sæbø med redaksjonslokale i bakgrunnen

MENER AVSLAGENE BLIR GJORT UTEN KUNNSKAP: Afrika-kjenner Maren Sæbø tror ikke myndighetene alltid vet hva slags motiver som ligger bak visum-søknader.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg vet ikke om hun ville ha forsøkt å bli værende. Dersom det går feil vei i Sudan, så er det klart at hun er et mål for de konservative.

Sæbø mener avslagene viser at mennesker blir mistenkeliggjort av myndighetene.

– Disse avslagene forhindrer at viktige stemmer blir hørt i omverdenen, og det hindrer disse menneskene å bygge internasjonale nettverk som kan gi dem ekstra trygghet, sier Sæbø.

SISTE NYTT

Siste nytt