Hopp til innhold

Norge vil hjelpe svenske myndigheter

Norske myndigheter åpner for å sende norsk helsepersonell til Sverige.

Intensiv Karolinska

På intensivavdelingen på Karolinska i Stockholm jobber de på spreng for å hjelpe de mange koronapasientene.

Foto: Oscar Segerström/Karolinska sjukhuset

Norge har ennå ikke fått en formell henvendelse fra Sverige, men vil hjelpe hvis de spør.

– Vi har ikke fått en forespørsel fra Sverige om bistand. Dersom svenske myndigheter henvender seg til oss for å få bistand vil vi ha en positiv holdning til det, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse og omsorgsdepartementet til NRK.

Nordisk hjelp

I dag skrev Svenska Dagbladet at Finland vil hjelpe Sverige, som opplever en av sine verste helsekriser i moderne tid.

– Det er inngått en egen helseberedskapsavtale mellom de nordiske land som, etter anmodning og på kort varsel, kan utløse ulike typer assistanse og bistand, sier Bjerke.

320.098 har til nå fått påvist koronasmitte i nabolandet, og tallet på koronarelaterte dødsfall har steget til 7514. Det tilsvarer 74 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er 20.

Norge har til sammenligning sju koronadødsfall per 100.000 innbyggere, Finland har åtte og Danmark har 16.

Team

– Avtalen åpner for transportbistand og helsehjelp, deriblant sykehusbehandling. Vi må vurdere vår kapasitet hvis vi eventuelt får en henvendelse om et konkret behov, sier Bjerke.

Norge har tidligere sendt og hjulpet andre europeiske land.

– Norge har ved flere anledninger bistått andre europeiske land, blant annet med utsending av helseteam til Italia i våres. Teamene består av 20–25 sykepleiere, leger og logistikk-personell. Disse kommer fra sykehus spredt rundt i hele landet, og belastningen på hvert enkelt sykehus blir dermed liten, fortalte Bjerke pressen tidligere denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt