Den norske forsvarsministeren besøkte torsdag norske NATO-ansatte i London og den britiske forsvarsministeren.
Til NRK opplyser Bjørn Arild Gram at Norge nå gir fra seg langtrekkende artilleri til Ukraina.
– I samarbeid med Storbritannia så vil Norge nå bidra med flere MLRS langtrekkende presisjonsildvogner og artilleri-lokaliseringsradarer til Ukraina, sier forsvarsministeren til NRK.
– Hva kan de brukes til?
– MLRS er jo langtrekkende presisjonsild som når langt inn bak fiendens rekker for å nå mål som er viktig for ukrainerne å få tatt ut.
Gram med de norske ansatte på Marcom, Natos maritime hovedkvarter i London.
Foto: Gry Blekastad Almås / NRKTreffer bak frontlinjen
Norge har tidligere sendt tre såkalte MLRS-vogner til Storbritannia.
– Nå legger vi til rette for å kunne bidra med åtte flere vogner, sier Gram.
Norge gir sitt utstyr til Storbritannia, som så donerer sitt materiell til Ukraina.
Forsvarsministeren sier det norske bidraget ikke havner direkte i Ukraina, men bidrar til at Storbritannia kan sende mer materiell dit.
– Vi må fortsette vår støtte til Ukraina slik at de kan fortsette sin kamp for frihet og selvstendighet, sier Gram.
– Det trengs mer våpen. Dette er høyt etterspurte kapasiteter for Ukraina, som vi ikke hadde fått til uten et tett samarbeid med Storbritannia.
Han sier våpenet har hatt stor innvirkning i krigen, og at det har gitt Ukraina mulighet til å avgrense russiske forsyningslinjer og slå ut en rekke viktige mål bak frontlinjen.
Arkivbilde av rakettkjøretøy av typen Multi Launch Rocket System (MLRS). Det kan skyte ut 12 langtrekkende raketter som kan gå 30–40 km, men er nå ikke lenger i bruk.
Foto: Forsvaret, FRMGir også radarer
Norge har også vedtatt å donere tre Arthur-radarer fra forsvarets lager til Ukraina.
Radarene blir brukt til å lokalisere fiendtlig artilleri.
– Det ukrainske folket har vist en imponerende motstandskraft. Kampen deres er også vår kamp for frihet, demokrati og trygghet, seier han.
På spørsmål fra NRK til den britiske forsvarsministeren Ben Wallace om han mener Norge gir nok til Ukraina, svarer han følgende:
– Jeg mener Norge gjør mye for Ukraina. Norge har ikke bare vært en stor bidragsyter til internasjonal finansiering, nå er vi inne i den andre fasen med å bidra med våpen og andre behov. Det er bare fire land som har bidratt til at dette skjer. Det er Tyskland, Storbritannia, USA og Norge. Uten Norge kunne ikke vi gitt bort vårt utstyr.
– Våpensystemene som ga russerne størst problemer da de rykket frem og ukrainerne kjempet for å holde dem tilbake, var HIMARS og M72 – våpen som virkelig utgjorde en forskjell, sier Wallace.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram i møte med den britiske forsvarsministeren Ben Wallace, i forbindelse med at Norge og Storbritannia sammen donerer våpen til Ukraina.
Foto: Gry Blekastad Almås / NRKNorge ga i fjor 4000 panservernvåpen (M72) til Ukraina.
HIMARS er et amerikansk rakettartillerisystem som har mange likheter med MLRS.
MLRS er utrangert av Forsvaret og derfor ikke en del av den militære strukturen.
Regjeringen skriver i en pressemelding at Forsvaret er i ferd med å erstatte sine Arthur artillerilokaliseringsradarer med nye.
Det pågående investeringsprosjektet skal etter planen levere nye artillerilokaliseringsradarer til Forsvaret i 2024 og 2025.
Hør også: