Hopp til innhold

Norge sender langtrekkende artilleri til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier onsdag at Norge sammen med Storbritannia bidrar til å sende langtrekkende presisjonsartilleri (MLRS) til Ukraina.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at den langtrekkende presisjonsilden ikke kan doneres direkte til Ukraina fordi det er behov for oppgradering av den. Derfor donerer Storbritannia sin i stedet, mens Norge overfører tre slike skyts til Storbritannia.

Det er snakk om kraftig skyts med en rekkevidde på 70–80 kilometer, opplyser Gram.

Våpensystemet har navnet M270 og er rakettartilleri med tolv utskytningsrør plassert på en beltedreven vogn.

Norge kjøpte sent på 1990-tallet inn 20 slike vogner og mange raketter til dem. Rakettene leverte klasebomber og hadde dårlig presisjon. Da Norge ble med på klasevåpenforbudet få år senere var det ikke mulig å bruke de norske vognene.

Vognene kan bli oppgradert slik at de kan benytte mer moderne raketter som ikke er basert på klasevåpen. Disse rakettene er mer presise fordi de bruker GPS. Det ble bestemt at dette ikke skulle gjøres. Norge har ikke vært i stand til å selge de lagrede vognene og de har derfor blitt stående på lager.

Ukraina har allerede fått donasjoner av Himars rakettartilleri som bruker de samme oppgraderte GPS-rakettene. De har også blitt lovet M270-vogner. Norge bidrar til dette med å sende vogner til Storbritannia for oppgradering mot at britene sender ferdig oppgraderte vogner til Ukraina. Det blir ikke opplyst om disse norske vognene etter oppgraderingen vil bli donert til Ukraina.

Regjeringen har videre besluttet å donere 5.000 granater til Ukraina.

M270
Foto: INTS KALNINS / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no