Nordmann trolig drept i Syria

NRK kjenner til at en nordmann fra Østfold trolig er drept i Syria. Mannen skal ha deltatt i kamper med terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Nordmann skal ha blitt drept i kamp for IS.

Ifølge PST har rundt ti personer med norsk tilknytning blitt drept i Syria.

Mannen skal ha blitt drept nylig, etter det NRK kjenner til. Han dro ned til Syria tidligere i år.

Dermed skal ti nordmenn ha blitt drept i den blodige borgerkrigen i Syria. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har rundt 60 nordmenn reist ned for å kjempe.

– I forhold til folketallet, så er det et høyt antall reisende fra Norge, sammenliknet med de aller fleste land i Europa, sier Jørn Presterudstuen, seksjonsleder i PST.

Han sier de som reiser fra Norge i utgangspunktet er bosatt på ulike steder i landet, kommer fra ulike miljøer og har ulik etnisitet.

– Men hvis vi først skal peke på et område, så kan det se ut som om Østfold har et problem som er noe større enn resten av landet, sier Presterudstuen.

– Vi har ingen klar analyse på hvorfor det er slik, for vi ser at det er veldig mange faktorer som påvirker reisevirksomheten, sier han.

– Ingenting som tyder på at de er isolert fra volden

IS er kjent for å bruke ekstrem vold mot sine motstandere, og har i flere måneder herjet i Syria og Irak. De anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter, samt drap på flere vestlige gisler fra blant annet USA og Storbritannia.

– Det er ingenting som tyder på at de som reiser fra Norge er isolert fra denne massive volden, som vi har sett presentert i norske medier flere ganger, sier Presterudstuen til NRK.

PST sier samtidig at trenden så langt ikke tyder på at det blir noen stopp i at nordmenn reiser ned for å kjempe i Syria.

– Ikke gitt at alle Syria-farere er en trussel

PST har flere ganger gitt uttrykk for at de er bekymret for at så mange nordmenn har valgt å delta i krigen i Syria. Spesielt frykter de at nordmenn som har fått lederposisjoner i terrorgrupper kan gjøre Norge til et mer utsatt terrormål.

– Fra vårt perspektiv som sikkerhetstjeneste, så er vi selvfølgelig bekymret for hvordan denne reisevirksomheten kommer til å påvirke det norske samfunnet, spesielt for dem som kommer tilbake, men også for dem som er hjemme og sympatiserer med IS, sier Presterudstuen.

Han understreker at PST gjør individuelle vurderinger av hver enkelt Syria-farer.

– Det er ikke gitt at alle som reiser til Syria er en trussel mot det norske samfunnet, verken når de reiser ned eller når de kommer tilbake, så her er det snakk om en individuell vurdering av hver enkelt av dem som ønsker å reise til Syria, konkluderer Presterudstuen.

Islamister i Syria fra IS

Et udatert fotografi postet på nettsiden til en militant gruppe. Bildet viser IS-krigere som marsjerer i Raqqa i Syria.

Foto: Uncredited / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt