Hopp til innhold

PST-sjef om nordmenn nær IS-topp: – Øker sjansene for å ramme vestlige mål

PST-sjef Benedicte Bjørnland mener det er bekymringsfullt at to nordmenn skal ha steget i IS-hierarkiet. – Det gjør det mye lettere for andre nordmenn å reise ut, sier Bjørnland til NRK.

PST-sjef Benedicte Bjørnland

BEKYMRET: PST-sjef Benedicte Bjørnland snakket mandag på et dialogmøte om radikalisering i Oslo rådhus mandag 1. september.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

al-baghdadi

KALIF: Dette skal være et bilde av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. USA har satt en pris på 10 millioner dollar på hodet hans.

NRK kunne torsdag melde at to norske jihadister har klatret raskt i terrorgruppen Den islamske stat (IS). Ifølge NRKs kilder skal de to motta sine ordre direkte fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har opp mot 60 personer reist fra Norge for å delta i kamphandlinger i Irak og Syria de siste årene.

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere ikke villet kommentere enkeltpersoner, men sier nå - på generelt grunnlag - det er alvorlig at nordmenn får en fremtredende rolle i den beryktede terrorgruppa.

– Det er bekymringsfullt, fordi de kan bidra i enda større grad for å legge forholdene til rette for at ytterligere personer reiser fra Norge til konflikten i Syria, sier Bjørnland.

– Lettere å få oppdrag

PST-sjefen deltok mandag på et dialogmøte om ekstremisme i Oslo rådhus, sammen med blant andre Erna Solberg og opp mot 40 andre organisasjoner.

Etter at den felles seansen var over, utbroderte Bjørnland overfor NRK hvorfor hun mener det er alvorlig at en norsk-chilener fra Skien og en 24-åring fra Bærum har inntatt lederposisjoner i IS.

PS-sjefen tror dette kan gjøre det lettere for nordmenn å få innpass i terrorgruppa, som tidvis har hatt rykte på seg for å være skeptisk til fremmedkrigere.

– Vi har tidligere sett reisevirksomhet til konfliktområder som Jemen, Somalia, Afghanistan og Pakistan tidligere. Men her har mange returnert, fordi de ikke har fått tilgang. Man har ikke blitt akseptert, sier Bjørnland, og legger til:

– Slik det er nå, er reisevirksomheten til Syria tilrettelagt, og det er lettere for personer som kommer fra Norge å kunne slutte seg til rene terrororganisasjoner.

– Vi har nå også et mottaksapparat på bakken i Syria, som kan legge til rette for at personer kommer seg greit inn i landet og får oppdrag, sier Bjørnland.

– Øker sjansene for vestlige mål

PST-sjefen om ekstremisme

SE HELE INTERVJUET MED PST-SJEFEN HER

PST har tidligere meldt at færre nå kommer tilbake fra såkalte «jihadreiser», enn dem som reiser. Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, tror grunnen kan være at nordmennene i Syria har blitt mer dedikerte når det gjelder oppgavene de utfører for IS.

– Må man gjøre noe spesielt for å innta en lederposisjon i IS?

– Dette blir bare spekulasjoner, men det at man har vært der over tid, at man har gjort en innsats, og deltatt aktivt i kamphandlinger, det er vel momenter som taler for at man rykker oppover i gradene, sier Bjørnland.

E-sjef Kjell Grandhagen

TILPASSET: E-sjef Kjell Grandhagen tror offensiven til IS i Syria og Irak har gjort det lettere for fremmedkrigere å bli værende i området.

Foto: Martin Zondag / NRK

NRK har tidligere snakket med flere eksperter, som mener nordmenn i lederposisjoner gjør Norge til et mer utsatt terrormål. Det er en vurdering Bjørnland langt på vei deler.

– Det at man slutter seg til organisasjoner som har lav terskel for å begå grusomheter som drap, tortur og terror, det øker toleransen for ekstrem vold. Det øker også sjansene for at man knytter kontakter til personer innenfor disse organisasjonene, som kan gi oppdrag om å ramme vestlige mål, sier PST-sjefen.

Terrorgrupper

PST-sjef Benedicte Bjørnland

ALVORLIG: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener det er alvorlig at man har grupperinger i Norge som oppfordrer unge til å dra til Syria og Irak.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bjørnland sier til NRK at de som blir trukket inn i ekstremisme i Norge har forskjellig bakgrunn. Noen av dem, et flertall, er dårlig tilknyttet det norske samfunnet, og føler seg marginalisert.

Bjørnland beskriver de norske ekstremistene som unge menn, som kommer fra et multietnisk miljø, og legger til at enkelte har kriminell bakgrunn. Samtidig påpeker hun også at enkelte også er etniske norske, og at enkelte er godt integrert.

Bjørnland ønsker ikke å tallfeste hvor mange av dem som har reist fra Norge som har knyttet seg til IS.

– Det er en del av dem som har reist som har knyttet seg til IS eller Jabhat al-Nusra. Det er bekymringsverdig, for det er grupper vi regner som terrorgrupper, sier Bjørnland.

To nordmenn har fått lederposisjoner i IS. Norske myndigheter bekrefter dette overfor NRK. Kilder forteller at de to mottar ordrer direkte fra lederen i islamistorganisasjonen.

REPORTASJE: To norske jihadister skal ha steget i gradene i terrorgruppa Den islamske stat.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er viktig at det startes et arbeid i kommunene tidlig, for å forhindre radikalisering.

VIDEO: PST-sjef Benedicte Bjørnland om utfordringene knyttet til radikalisering.

Erna Solberg om ekstremisme

VIDEO: Statsminister Erna Solberg om utfordringene knyttet til radikalisering.

AKTUELT NÅ