Hopp til innhold

Nordkoreansk avhopper kan avsløre forsøk på mennesker

MOSKVA (NRK): En nordkoreansk vitenskapsmann med kjennskap til forsøk på mennesker skal ha hoppet av til Finland. Finske myndigheter har så langt ikke bekrefte saken

NORTHKOREA-AGRICULTURE/ North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance to the Jangchon Vegetable Co-op Farm in Sadong District, Pyongyang City, whose looks have undergone a radical change to be a model and a standard of the socialist rural cultural construction

SJEFEN: Nord-Koreas leder Kim Yong-UN på besøk til en grønnsakfarm utenfor hovedstaden Pyongyang. Kim-familien har styrt Nord-Korea siden 1945.

Foto: KCNA / Reuters

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal den 47 år gamle bioforskeren med etternavnet Lee ha klart å komme seg til Finland 6. juni.

Mannen skal ha kjennskap til et forskningsprogram som nordkoreanske myndigheter driver på fanger i landets fengsler. Blant annet skal det ha vært gjort forsøk med hvordan kjemiske og biologiske våpen virker på mennesker.

Han har ifølge Yonhap jobbet på et forskningsinstituttet i Ganggyes i Chagangprovinsen på grensen til Kina. Dette tyder på at han har klarte å flykte først til Kina og så via Filippinene til Finland.

Finland er tause

Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat vil finske myndigheter så langt hverken bekrefte eller avkrefte at den nordkoreanske forskeren har kommet til Finland.

Mannen skal ha klart å få med seg store mengder datainformasjon som bekrefter de nordkoreanske menneskeforsøkene. Dette skal han ifølge avisen legge fram for Europaparlamentet seinere denne måneden.

– Har utviklet bakterier og virus

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet la i juni fram opplysninger som viser at Nord-Korea har utviklet 13 ulike bakterier og virus som kan sprees som et ledd i biologisk og kjemisk krigføring.

Sørkoreanske myndigheter har allerede gjort forberedelser til omfattende vaksinering for å kunne møte denne type våpen.

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land og har vært styrt av Kim-familien siden 1945.

Nord- og Sør-Korea er formelt fremdeles i krig selv om det ble inngått en våpenstillstand etter tre år med krig på begynnelsen av 1950-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt