Hopp til innhold

Nord-Korea med sjette prøveskyting på mindre enn en måned

Sør-Koreas militære rapporterer at Nord-Korea har avfyrt to nye raketter som landet i havet. Samtidig avviser Nord-Korea videre samtaler med Sør-Korea.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un

Kim Jong-un fotografert 25. juli da han observerte en prøveoppskyting. Natt til fredag ble nye raketter sendt opp, ifølge sørkoreanske militære kilder.

Foto: AP

Dette er sjette gangen på mindre enn en måned at Nord-Korea gjennomfører prøveskytinger. Ifølge det sørkoreanske forsvaret ble rakettene skutt ut fra et område på nordøstkysten av Nord-Korea.

Oppskytingene blir satt i sammenheng med en serie nye tester som blir utført av Nord-Korea, som blir tolket som middel for å forsøke å presse USA og Sør-Korea.

Frustrert over stagnerte forhandlinger

Landet har gjennomført en rekke tester av det som skal være ballistiske missiler med tilsynelatende kort rekkevidde de siste ukene. Samtidig har landet uttrykt frustrasjon over stagnerte atomforhandlinger med USA, og at amerikanerne viderefører årlige felles militærøvelser med Sør-Korea.

I en uttalelse fra Nord-Korea torsdag kveld gikk det fram at landet omtaler den felles øvelsen, som startet i forrige uke, som en «generalprøve for krig». Nord-Korea har videre avlyst alle videre samtaler med Sør-Korea om en forsoning mellom landene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nord vil ikke snakke med sør

– Vi har ikke noe mer å snakke om med sørkoreanske myndigheter, og vi har ikke noe ønske om å sette oss sammen med dem igjen, sa Nord-Koreas talsmann for Komiteen for fredelig gjenforening av landet.

I en tale i forrige uke lovet den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in en gjenforening av de to koreanske landene innen 2045. Fra nordkoreansk hold er reaksjonen på talen kraftig. De kaller den sørkoreanske presidenten en «skamløs mann».

– Det er meningsløst av Moon å tro at han automatisk kan få i stand en dialog rett etter militærøvelsene, heter det i uttalelsen fra nord.

Moon og Kim Jong-un har møtt hverandre tre ganger siden april i fjor. Etter samtalene har det kommet løfter om å jobbe for fred og et bedre samarbeid, men det har kommet lite konkret ut av møtene.

SISTE NYTT

Siste nytt