NRK Meny
Normal

Nobelprisvinnere mot Putin

27 nobelprisvinnere ber Russlands president Vladimir Putin om å stryke «homoloven».

Herta Müller

Herta Müller, som vant nobelprisen i litteratur i 2009, er en av nobelprisvinnerne som har skrevet under brevet til Putin.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

I et åpent brev ber prisvinnerne Putin om å reversere loven mot såkalt «homoseksuell propaganda» som kritikerne mener har ført til økt forfølgelse av homofile i Russland.

Brevet er publisert i avisa The Independent og er underskrevet av nobelprisvinnere i alle kategorier. I brevet heter det:

«Vi ønsker å vise at vi er mange seniorer i internasjonal akademia som tar avstand fra dette lovverket og vi ønsker å vise vår solidaritet med politikere, kunstnere, artister, idrettsutvøere og mange andre som allerede har vist sin avsky mot loven.»

Brevet er skrevet under en måned før OL i Sotsji begynner og er det siste eksempelet på hvordan verdenssamfunnet demonstrerer mot lovverket.

Forsvarer lovverket

Loven mot såkalt «homoseksuell propaganda» forbyr alt som kan sies å være positiv omtale – uten at det er nærmere definert – av «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner». Det vil si lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Loven er blitt møtt med ulike former for protester, blant annet fra kjente idrettsutøvere i forkant av det kommende vinter-OL i Sotsji, til aksjoner som å male gangfeltet utenfor Russlands ambassade i Oslo i regnbuefarger.

Russiske myndigheter argumenterer imidlertid for at loven ikke hindrer voksne i å ta et selvstendig valg når det gjelder seksuell orientering.

Putin har også understreket overfor presidenten i den Internasjonale Olympiske Komité, Thomas Bach, at alle er velkomne til OL; uavhengig av nasjonalitet, rase eller seksuell legning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt