Hopp til innhold

Nobelprisen i medisin for «mysteriet selv-spising»

Japaneren Yoshinori Ohsumi er tildelt årets nobelpris i medisin eller fysiologi for sin oppdagelse av autofagi – selv-spising – som dreier seg om celler som spiser seg selv.

Yoshinori Ohsumi

Den japanske forskeren Yoshinori Ohsumi får årets nobelpris i medisin for sin forskning innen cellebiologi.

Foto: HANDOUT / Reuters

Yoshinori Ohsumi er forsker og professor ved Tokyo Institute of Technology i Yokohama. Han har forsket på cellebiologi og får prisen for sitt arbeid med en mekanisme kalt autofagi, som er en prosess der celler bryter seg selv ned. Kunngjøringen kom på en pressekonferanse på Karolinska institutet i Stockholm i formiddag.

«Mysteriet selv-spising»

Takket være hans oppdagelser vet vi i dag at autofagi henger sammen med mange av dagens sykdommer, heter det i juryens begrunnelsen. Videre heter det at han gjennom å fange bakterier har vist oss at autofagi er sentralt i kroppens eget forsvarssystem for å bekjempe sykdommer som for eksempel alzheimer, parkinson, diabetes og kreft.

Gjennom sin forksning har Ohsumi studert tusenvis av muterte gjærceller og klart å identifisere 15 gener som er sentrale i autofagi.

Nobelprisen i medisin for mysteriet selv-spising

Yoshinori Ohsumi for prisen for det juryen kaller «mysteriet selv-spising».

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mekanismen selvspising ble oppdaget av en annen nobelprisvinner, Christian de Duve i 1963.

Nobelprisen i medisin eller fysiologi er én av de fem opprinnelige nobelprisene. Vitenskapsprisene helger svært høyt og blir regnet som de mest prestisjefylte innen sine fagfelt.

Overrasket vinner var i laboratoriet

Den 71 år gamle nobelprisvinneren var i laboratoriet sitt i Yokohama da meldingen fra Stockholm nådde ham.

Laster Twitter-innhold

Yoshinori Ohsumi er Japans sjette vinner av nobelprisen i medisin, noe som viser hvor mye ressurser som investeres i dette feltet i Japan. I alt har landet i Øst-Asia fostret 23 nobelprisvinnere, fordelt på en rekke kategorier.

Laster Twitter-innhold

8 millioner priskroner

Opptil tre vitenskapsmenn eller -kvinner kan få prisen sammen. Nobelprisen er på 8 millioner svenske kroner og en medalje med bilde av grunnleggeren Alfred Nobel.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser fikk prisen i 2014.

Foto: Skjermdump fra SVT

Prisvinneren velges av en komite på fem medlemmer som er utpekt av Karolinska institutet.

I 2014 vant de norske forskerne May-Britt og Edvard Moser prisen sammen med John O'Keefe, for sine oppdagelser av hvordan hjerneceller jobber.

I fjor ble prisen delt mellom William C. Campbell fra USA og Satoshi Ōmura fra Japan for sin oppdagelse av behandling mot infeksjoner forårsaket av rundormparasitter, og Tu Youyou fra Kina for oppdagelsen av en ny behandling mot malaria.

SISTE NYTT

Siste nytt