Nobels fredsprismedalje stjålet i England

Sammen med en hårlokk fra 1800-tallet, verdifullt sølvtøy og en snusboks fikk britiske innbruddstyver med seg noe langt mer eksklusivt denne uken.

Nobels Fredspris 1934 til Arthur Henderson

Medaljen Arthur Henderson fikk i 1934 er nå stjålet fra en representasjonsbolig i Newcastle.

Foto: Scanpix / Arkiv / SCANPIX

Nobel fredsprismedaljen som den tidligere britiske utenriksministeren Arthur Henderson fikk i 1934 for sitt arbeid for internasjonal våpennedrustning lå inntil mandag trygt plassert i et herskapshus i Jesmond like utenfor Newcastle.

Sjeldne gjenstander

Huset, som eies av Newcastles overborgermester Jackie Slesenger, ligger i utkanten av byen og står tomt når det ikke brukes til offisielle arrangementer.

Her oppbevares mange av byens mest verdifulle gjenstander.

– Flere av gjenstandene som ble stjålet er svært sjeldne og vanskelig omsettelig og vi ber publikum ta kontakt hvis de vet noe, sier Bruce Storey ved Northumbria politiet til BBC.

Innbruddstyvene som, ifølge politiet, mandag denne uken brøt seg inn i kjelleren på herskapshuset før de tok seg opp i 1. etasje fikk også med seg sølvtøy, viktorianske serviettringer, William IV sin snusboks fra 1834 og en hårlokk fra admiral Lord Collingwood fra 1800-tallet.

Tyvegodset anslås å ha en samlet verdi på rundt 150.000 pund, eller litt over 1,3 millioner kroner, og mye av dette er svært sjeldent.

Frastjålne medaljer

Spesielt fredsprismedaljen anses som vanskelig å omsette, siden den har et så begrenset opplag og er svært gjenkjennelig. For siden den første utdelingen i 1901 har bare 124 slike medaljer blitt utdelt til personer og organisasjoner, og svært få er på avveie.

For dette er ikke første gangen en Nobels fredsprismedalje blir stjålet. I 2007 plyndret Hamas-soldater hjemmet til Yasir Arafat og tok blant annet med seg medaljen han mottok i 1994.

Samme år ble også den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutus medalje stjålet fra hans hjem i Cape Town. Den gangen ble fem menn arrestert og dømt for innbruddet og medaljen kom til rette igjen.