Hopp til innhold

Ny bok: – Trump-topper sa de ville redde landet ved å motarbeide ham

USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley hevder to tidligere topper i president Donald Trumps regjeringsapparat forsøkte å sabotere deler av politikken hans – og ville ha Haley med på laget.

Nikki Haley

LOJAL: Tidligere FN-ambassadør for USA, Nikki Haley, skriver i sin nye bok at hun nektet å bli med på å motarbeide president Donald Trump i kulissene. Her avbildet under et møte i FNs sikkerhetsråd i februar 2018.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Det var tidligere utenriksminister Rex Tillerson og tidligere stabssjef John Kelly som ifølge Haley ønsket å motarbeide deler av president Donald Trumps politikk.

Meld deg på ukesbrevet til Urix: Klikk her

Haley var USAs ambassadør til FN fra januar 2017 til utgangen av desember 2018. Påstandene om illojalitet kommer fram i hennes nye bok «With All Due Respect» som kommer ut førstkommende tirsdag, og omtales av nyhetsbyrået AP som har fått boka på forhånd.

– Kelly og Tillerson hevdet overfor meg at når de motarbeidet presidenten, var de ikke illojale, men forsøkte å redde landet, skriver hun i boka ifølge AP.

Videre skriver hun at de to hevdet at presidenten ikke hadde peiling på hva han drev med, og at deres beslutninger, ikke presidentens var til USAs beste.

– Tillerson sa til meg at hvis han ikke motarbeidet presidenten ville folk dø, skriver Haley.

US-POLITICS-TRUMP

ILLOJAL?: Daværende utenriksminister Rex Tillerson lytter mens president Donald Trump snakker til medlemmene av FNs sikkerhetsråd under en lunsj i januar 2018. Tillerson fikk sparken to måneder seinere.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Fikk sparken

Den tidligere Exxon-sjefen Rex Tillerson var utenriksminister fra begynnelsen av Donald Trumps presidentperiode til han fikk sparken via Twitter i mars 2018.

Tillerson har i ettertid omtalt Donald Trump som «temmelig udisiplinert» og uinteressert i briefinger. Trump har på sin side kalt Tillerson «dum som en stein».

Den pensjonerte generalen John Kelly var Trumps stabssjef i Det hvite hus fra slutten av juli 2017 til han ble presset til å slutte desember 2018. Kelly har også, etter at han sluttet, omtalt det å jobbe for Trump i lite flatterende ordelag. Han skal også ha advart Trump mot å erstatte ham med et ja-menneske som ikke fortalte sannheten.

Trump og Kelly

ILLOJAL?: Daværende stabssjef John Kelly (t.h.) snakker med president Donald Trump etter et pressetreff i Det ovale kontor i oktober 2018.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Nektet å motarbeide Trump

Haley skriver i boka at hun ble sjokkert over «invitasjonen» fra Tillerson og Kelly. De to skal ha luftet planene om å motarbeide presidenten på et lukket møte som varte over en time.

– De burde snakket direkte med presidenten, ikke invitert meg med på dette sideopplegget deres, skriver Haley i boka.

Den tidligere FN-ambassadøren mener Tillerson og Kelly burde vært ærlige med president Trump om hva de var uenige i, og sluttet om de ikke likte hva presidenten holdt på med.

USAs President Donald Trump og daværende FN-ambassadør Nikki Haley.

LOJAL: Nikki Haley har fortsatt å støtte president Donald Trump etter at hun gikk av som FN-ambassadør ved utgangen av 2018. Her ankommer de to FN-bygningen i New York i september 2018.

Foto: Craig Ruttle / AP

– Å motarbeide presidenten er faktisk farlig. Det er i strid med grunnloven, det er i strid med hva det amerikanske folket ønsker. I tillegg er det støtende, skriver hun i boka.

Haley avviste derfor å bli med på «opplegget» til Tillerson og Kelly. Hun skriver videre at de to herrene aldri tok opp temaet med henne igjen.

John Kelly har som svar til anklagene i boka gitt følgende kommentar ifølge Washington Examiner:

– Hvis med motstand og trenering hun refererer til det å etablere en prosedyre for å sikre at presidenten ble informert om alle argumenter for og mot politiske beslutninger han vurderte, slik at han kunne ta et informert valg, så er jeg skyldig etter tiltalen.

SISTE NYTT

Siste nytt