Hopp til innhold

Derfor kan Sandy ramme så hardt

En kombinasjon av uheldige faktorer kan føre til at orkanen Sandy blir svært ødeleggende for millioner av amerikanere når den treffer fastlandet.

Sandy vs Irene

Orkanen Irene fra 2011 (øverst) sammenlignet med Sandy.

Sandy har snudd deler av USA på hodet og i New York er nær 400 000 mennesker evakuert. På Meterologisk Institutt følger de utviklingen nøye, men det er fortsatt vanskelig å si hva konsekvensene vil bli.

– Orkanen har et utfallsrom på 10 til 15 mil og den vil derfor treffe på et begrenset område. Men vi har ikke mulighet til å se hvor skadene vil skje riktig enda, forklarer meterolog Børje Johansson.

Trenger oppdrift fra havet

Orkaner kan oppstå når varme, fuktige luftmasser beveger seg over et varmt hav. Havet skaper en oppdrift som kan fungere som en fødselshjelper til en orkan. Men disse premissene er også grunnen til at orkaner er mindre truende utenfor sitt vante element.

– Orkaner svekkes svært raskt når de når land og de ikke lenger har oppdriften fra det varme havet. Derfor er skadene ved kysten størst og man trenger ikke være langt inne i landet før man merker en tydelig svekkelse.

Orkanen vil ikke nå fastlandet før tirsdag morgen, så resultatet av uværet vil la vente på seg.

Sandy vil også nå våre kanter, men ettersom klimaet er såpass forskjellig på europeiske breddegrader, vil orkanen reduseres til en vanlig storm når den treffer Europa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fem faremomenter

Ifølge nyhetsbyrået AP er det minst fem faktorer som gjør at Sandy kan bli den verste stormen som har rammet regionen på lang tid.

1. Ekstratropisk lavtrykk

Orkanen Sandy flytter seg svært sakte i nordlig retning. Sandy vil på et eller annet tidspunkt bli et såkalt ekstratropisk lavtrykk. I motsetning til andre orkaner som får energi fra det varme vannet i havet, vil den være drevet av temperaturforskjeller i atmosfæren.

2. Tidlig vinterstorm

Det er ventet at Sandy vil slå seg sammen med en vinterfront fra vest, og bli en kraftig superstorm som vil trekke Sandy mot fastlandet.

3. Kald luft fra nord

Kald vind fra Canada er ventet å kollidere med Sandy og vinterfronten fra vest. Dette vil danne en «kjempestorm» som kan vare i flere dager. I verste fall kan det komme over 60 cm snø.

4. Fullmåne

Fullmånen gjør at høyvannet er høyere enn vanlig. Dette kan føre til at store vannmengder kommer enda lenger inn i lavlandet. I kombinasjon med store mengder regn, kan dette føre til store oversvømmelser.

5. Snø og vind

Store deler av østkysten kan miste strømmen. Det har skjedd tidligere. De sterke vindene kan dra med seg trær og kvist som ødelegger strømnettet. I tillegg kan store snømengder velte trærne som ikke blir tatt av vinden.

Obama advarer

Sandy er et stort og farlig uvær, advarer USAs president Barack Obama. Han ber folk langs østkysten følge rådene myndighetene gir dem.

Obama vil følge med på utviklingen fra hovedstaden Washington. Han sier han føler seg trygg på at de ressursene som trengs, er på plass og lovet at det vil bli handlet raskt når det trengs.

SISTE NYTT

Siste nytt