Nesten tusen arrestert etter nye gatekamper i Paris

PARIS, FRANKRIKE (NRK): I Paris har politiet brukt tåregass mot demonstranter som var ute i gatene for å protestere mot myndighetene. Nesten tusen mennesker er i varetekt.

Se lørdagens protester i Paris – oppsummert på ett minutt.

Kledd i karakteristiske gule refleksvester begynte demonstranter som anklager Frankrikes president Emmanuel Macron for å kun bry seg om de rike, sakte, men sikkert å samle seg ved Champs-Élysées ved 10-tiden lørdag formiddag.

Det utviklet seg etter hvert til sammenstøt og politiet brukte tåregass og vannkanoner mot menneskemengden. Flere demonstranter kastet stein mot politiet.

Over 130 mennesker er skadd og nesten 1.000 er satt i varetekt etter demonstrasjonene, sier landets innenriksminister Christophe Castaner.

Han kaller demonstrasjonene for «uakseptable».

Europa-korrespondent Philip Lote rapporterer fra demonstrasjonene i Paris.

SE VIDEO: Europa-korrespondent Philip Lote rapporterer fra demonstrasjonene i Paris.

Flere tusen i gatene

Det antas at omtrent 10.000 trakk ut i gatene i Paris lørdag. Demonstrantene ropte «Macron, trekk deg».

Det ble arrangert demonstrasjoner flere steder i landet. Ifølge innenriksministeren var over 100.000 mennesker ute i gatene over hele Frankrike for å demonstrere.

Ved den italienske kystbyen Ventimiglia skal demonstranter ha blokkert grensen mellom Frankrike og Italia, sier politisjefen i byen til nyhetsbyrået ANSA.

Venter demonstranter fra andre land

Demonstranter i Albert før avreise Paris

UNDERSØKES: Politi stanset en gruppe demonstranter i Albert for å ransake dem.

Foto: Philip Lote / NRK

I Albert, en halvtime fra president Macrons hjemby Amiens, ble demonstrantene stoppet av politiet som ransaket dem for ulovlige gjenstander.

Politiet har blant annet forbudt demonstrantene å ikle seg masker og briller som dekker ansiktet. En politikilde opplyser til nyhetsbyrået AFP at minst 34 er pågrepet for å ha hatt med seg masker, hammere, spretterter og steiner som kunne blitt brukt til å angripe politiet.

– Det kan bli mer voldelig enn forrige helg, også fordi vi hører at det kommer «black blocks» fra Tyskland, Portugal og Italia, opplyser fransk politi til NRK.

Bil blir brent under opptøyene i Paris desember 2018

Demonstranter brenner bil under opptøyene i Paris.

Foto: Phillip Lote / NRK

«Black blocks» er antikapitalistiske, anarkistiske aktivister. De har grupper i mange europeiske land, også i Frankrike.

I den belgiske hovedstaden Brussel er rundt 70 sympatiserende demonstranter arrestert etter å ha protestert utenfor togstasjoner og EU-institusjoner, ifølge BFM.

På bussen til Paris møter NRK de to unge demonstrantene Valentin og Thomas. De skal demonstrere for første gang i dag.

Franske demonstranter

FØRSTEREIS: Valentin og Thomas skal til Paris for å demonstrere i dag.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg bor med bestemor og hun sa hun frykter vi mister de rettighetene hun har kjempet for. Noen kjemper for barnebarna sine. Jeg reiser for å kjempe for det min bestemor kjempet for, sier Valentin til NRK.

Betydelig beredskap

De verste opptøyene på flere tiår rammet Paris forrige helg, i dramatiske scener som rystet landet og kastet president Emmanuel Macrons regjering ut i sin dypeste krise så langt.

Lørdag var beredskapen økt betydelig. Butikker, museer, T-banestasjoner og Eiffeltårnet ble stengt, fotballkamper og konserter ble avlyst, og 89.000 politifolk ble satt inn på landsbasis. 8.000 av dem ble satt inn i Paris alene.

Mann ransaket i Albert

RANSAKES: Politiet sier at alle demonstranter som skal til Paris kommer til å bli ransaket.

Foto: Philip Lote / NRK

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner advarte i forkant av demonstrasjonene om at det er «det er ultravoldelige individer» blant dem.

Meldinger i sosiale medier med oppfordringer om å angripe politiet og storme presidentpalasset har skapt bekymringer.

– Denne bevegelsen har skapt et monster, som igjen er født av et gammelt sinne. Nå må diskusjonen bringes tilbake til bordet og til debatt, sier Castaner.

SE VIDEO: Ekstrasending om opptøyene i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt