Hopp til innhold

Eks-medarbeider angriper russisk opposisjonsleder

MOSKVA (NRK): – Aleksej Navalnyj er ikke opptatt av samfunnet. Han er kun opptatt av seg selv. Ordene kommer fra Vitalij Serukanov, en av den russiske opposisjonspolitikerens nære medarbeidere gjennom mange år.

Russia Under Putin Alexei Navalny

SELVOPPTATT?: 41 år gamle Aleksej Navalnyj, Russlands mest kjente opposisjonspolitiker, får kritikk for å sette sine egne politiske ambisjoner foran samfunnets

Foto: Evgeny Feldman / AP

– Aleksej Navalnyj bruker folk, som et slags stemmekveg sier Vitalij Serukanov, som på nesten typisk russisk vis har havnet i en bitter strid med politiske meningsfeller han bare for få måneder siden samarbeidet tett med.

Ingen kan nekte for at Aleksej Navalnyj uten konkurranse er den mest kjente russiske opposisjonspolitikeren i Russland i dag, selv om meningsmålingene bare gir ham en oppslutning på høyst et par prosent i befolkningene.

Men han kritiseres også for å være uvillig til å samarbeide med andre, og for å ofre både sine støttespiller eg medarbeidere for å oppnå sine politiske mål, som har vært å bli president i Russland.

– Det er et problem for oss russere, at når vi har muligheten for å bygge opp demokratiske strukturer, så gaper vi over for mye. Så bestemmer vi oss i stredet for å satse på en person, som igjen utnytter denne situasjonen sier Vitalij Serukanov i et intervju med NRK.

Navalnyj og Serukanov

Aleksej Navalnyj og Vitalij Serukanov da opposisjonspolitikeren åpnet sitt kampanjekontor i Moskva

Foto: Foto fra Facebook

En muldvarp?

Nå ligger Serukanov i en bitter strid med sine tidligere politiske venner, ikke minst etter at han også har forsøkt stjele navnet «Framstegspartiet» som en mulig politisk plattform etter presidentvalget, der Navalnyj er nektet å delta fordi han har en betinget dom for underslag hengende over seg.

Aleksej Navalnij har bare i generelle ordelag kritisert sin tidligere medarbeideres «svik», men Navalnijs pressetalskvinne Kira Jarmysj sier til avisen Novaja Gazeta at de nå ser på Serukanov som en muldvarp som i lang til har motarbeidet Navalnij og den bevegelsen som han leder.

Selv mener Serukanov at dette først og fremst handler om at man i Russland ikke makter å bygge opp fungerende politiske demokratiske partier.

Navalnyj kampanje

Vitalij Serukanov, nummer tre fra venstre, sammen med aktivister som støtter Aleksej Navalnyj

Foto: Bilde fra Facebook

Putin kan føre Russland i enda mer autoritær retning

Vitalij Serukanov tenker nok her ikke bare på Aleksej Navalnij, men også på Vladimir Putin, som er storfavoritt til å vinne presidentvalget i Russland 18. mars.

En meningsmåling som er offentliggjort av VTsIOM-instituttet mandag viser at 69 prosent av dem som har bestemt seg for å delta i valget, kommer til å stemme på Putin. Det er en viss nedgang fra tidligere meningsmålinger, men alt tyder på at Putin kommer til å vinne en klar seier og at det dermed bare blir en valgomgang.

Vitalij Serukanov hører til dem som for alvor ble politisk aktiv under de store demonstrasjonene i forbindelse med valgene rundt årsskiftet 2011 – 2012. Den gangen var hundretusener ute på gaten i Moskva, i protest mot valgfusk og maktmisbruk fra eliten i landet, med Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev i spissen.

Vitalij Serukanov

KRITISERER NAVALNYJ: Vitalij Serukanov mener Aleksej Navalnyj i dag er en politiker uten et menneskelig ansikt

Foto: Jurij Linkevitsj

Navalnyj har lurt folk

– Da følte det sivile samfunnet i Russland at det var en mulighet til å påvirke situasjonen i landet, og at det var personer som kunne få dette til sier Vitalij Serukanov til NRK. I dag er han langt mer resignert, og tror at en klar valgseier til Putin kan føre Russland i retning av et enda mer autoritært styre. .

Med sin juristutdannelse har han frontet kampen for demokrati, og vært i konstant konflikt med politiet og myndighetene.

Morten Jentoft og Vitalij Serukanov

AKTIVIST: NRKs korrespondent Morten Jentoft ser på bilder fra Vitalij Serukanovs liv som aktivist for Aleksej Navalnyj

Foto: Jurij Linkevitsj

Men våren 2017 begynte Vitalij Serukanov å få betenkeligheter med metodene som Aleksej Navalnyj brukte. Politiet slo nådeløst ned på demonstrasjoner som ikke var godkjent av myndighetene,

– Bare i Moskva så var det 1500 som ble arrestert, det er veldig mange, Alle politistasjonene var overfylt med folk. Og mange følte seg lurt. Mange kom til disse ikke-godkjente demonstrasjonen fordi Aleksej Navalnyj hadde lovet dem en kompensasjon hvis de ble arrestert.

– Men når Navalnyj sa ikke at de sto i fare for å bli arrestert, at de kunne komme til å bli framstilt for domstolene. At de kunne komme til å bli etterforsket, dette burde blitt fortalt til folk, at dette er virkeligheten i Russland i dag.

Navalnyj ikke den samme som i 2013

Like før nyttår kom det altså til fullt brudd med mellom Vitalij Serukanov og Aleksej Navalnyj. Nå mener Serukanov at det er svært farlig å bygge opp en slik kult som det er gjort rundt en personen innenfor den russiske opposisjonen.

– Aleksej Navalnyj har egentlig vært uten konkurranse som ledende opposisjonspolitiker, og i Russland bør det aldri være slik. Og det er uten tvil påvirket ham svært sterkt. Når man sammenligner Aleksej Navalnyj i 2013 med hvordan harn er i 2018, så er det to forskjellige politikere. I dag er han en politiker uten et menneskelig ansikt sier Vitalij Serukanov til NRK.

– Kommer du selv til å delta i valget, kommer du til å stemme?

– Mitt standpunkt er ganske enkelt. Jeg kommer til å dra til valglokalet, men jeg kommer til å stemme blankt.

SISTE NYTT

Siste nytt