Nato med hjelpepakke til Ukraina

BRUSSEL (NRK): Til tross for våpenhvilen i Ukraina mener Nato at det er behov for å styrke den ukrainske hæren. – Det er nødvendig med et sterkt signal fra Nato, sier Børge Brende til NRK.

– Vi ser at Russland har økt sitt nærvær, og det er det motsatte av det som skulle skje etter våpenhvileavtalen fra Minsk. Derfor trapper nå NATO opp sin rådgivning til Ukraina og hæren der, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

VIDEO: Se intervjuet NRK gjorde med Børge Brende.

Det nye fondet skal gjøre de ukrainske soldatene i bedre stand til å bekjempe separatistene, men også til å håndtere og hjelpe alle de som blir skadet i kamp, ifølge Nato.

– Vi ser at Russland har økt sitt nærvær, og det er det motsatte av det som skulle skje etter våpenhvileavtalen fra Minsk. Derfor trapper nå Nato opp sin rådgivning til Ukraina og hæren der, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Men frykter dere ikke for at dere kan gjøre konflikten med Russland enda mer betent da?
– Dette er å snu det helt på hodet. Når Russland i strid med våpenhvileavtalen nå sender gamle russiske tanks inn i Øst-Ukraina, ikke trekker ut russiske soldater på ukrainsk jord og sender tungt artilleri. Da må Nato sende et sterkt signal, svarer Brende.

Utenriksministeren understreker at det både Norge og Nato aller helst ønsker er en politisk løsning.

Vil ikke gi våpen

Flere NATO-land leverer også militært utstyr til regjeringshæren i Kiev, men Jens Stoltenberg sier at Nato ikke har noe mandat til å gi våpen til Kiev.

Siden den så kalte Minsk-avtalen ble vedtatt i september, har russerne og opprørerne i Øst-Ukraina fortsatt å bryte våpenhvilen.

Over 4000 mennesker er drept og nær 10.000 skadd siden kampene brøt ut i april. Nesten 1000 mennesker er drept siden våpenhvilen i september. NATO-sjefen velger likevel å være optimist.

– Vi kommer til å be den ukrainske utenriksministeren til å følge opp fredsavtalen i dag, noe vi ser at regjeringen gjør. Det er separatistene og Russland som ikke respekterer den eller landets suverenitet, sa Jens Stoltenberg da han ankom Natos utenriksministermøte i dag tidlig. Den ukrainske utenriksministeren skal være med på videolink fra Kiev.

Lite tid for diskusjon

Dette er det første ministermøtet som Jens Stoltenberg leder.

Siden han tiltrådte 1. oktober har Stoltenberg ledet et møte med de faste 28 ambassadørene. De forteller at det er en helt annen stemning nå enn under den forrige generalsekretæren Anders Fogh Rasmussen.

Mens det tidligere aldri ble dratt på smilebåndet, er det ofte latter og ironi under møtene nå. Utenriksminister Børge Brende hadde også store forventninger før møtet i dag tidlig.

– Reaksjonene fra utenriksminister-kolleger er veldig god. Han tilfører masse erfaring, og er vant til å håndtere Russland, som blir en viktig del av jobben for å dempe konflikten i Ukraina, sier han.

NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer det han kaller Russlands destabilisering av Ukraina.
Uttalelsen kom under NATOs utenriksministermøte i Brussel i dag.
Stoltenberg oppfordrer Russland til å trekke alle sine styrker ut av Ukraina.

– Han har sendt klare signaler til Russland og Putin om at de må trekke seg ut av Øst-Ukraina, samtidig som at han klarer å balanserer det at det er viktig med dialog, legger han til.

Forholdet til Russland blir viktig på møtet, der utenriksministrene også vil vedta en overgangsstyrke som kan reagere raskt dersom det kommer en trussel mot et NATO-land. I den 500 mann store styrken kommer Telemark Bataljon til å inngå.

– Den skal være i beredskap ikke minst for å sende beroligende signaler overfor våre allierte i de baltiske landene og Polen, sier Børge Brende.

I går anklagde russerne Nato for å destabilisere Europa.

– Evinnelige militærøvelser og utplassering av atomvåpenklare fly i de baltiske land vil ødelegge stabiliteten og sikkerheten i regionen, sier Russlands viseutenriksminister Aleksej Mesjkov til Interfax.

Det mener Børge Brende er å snu det hele på holdet.

– Hadde russerne forholdt seg til fredsavtalen så hadde det ikke vært nødvendig å sende beroligende signaler til våre østeuropeiske allierte. Men med folkerettsbrudd i hjertet av Europa er vi nødt til å stille opp for våre allierte. Nøkkelen nå ligger hos Putin til en fredelig løsning, mener han.

Børge Brende om forholdet til Russland

Video: Norges utenriksminister Børge Brende er også med på NATO-møtet, som understreker at nøkkelen nå ligger hos Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt