Hopp til innhold

– Russiske hjelpesendinger undergraver muligheten til en fredelig løsning

BRUSSEL (NRK): Jens Stoltenberg mener verden har blitt farligere det siste året, og at det skyldes både den såkalte Islamske Stat (IS) i Irak og Syria, og Russlands aggressive fremferd i Øst-Europa.

Jens Stoltenberg før sitt første ministermøte som NATO-sjef

I morgen blir Jens Stoltenberg sin ilddåp, da skal han lede det første ministermøtet som NATOS generalsekretær.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Usikkerheten kryper nærmere oss. Jeg har sagt, og kommer til å fortsette å si, at eneste måte å møte dette på er å ha et sterk NATO, sa forsvarsalliansens generalsekretær, Jens Stoltenberg, på sin månedlige pressekonferanse i dag.

Ilddåp

Morgendagen blir hans ilddåp.

Da skal han lede det første ministermøtet som generalsekretær. Han ønsker å få gjort mest mulig og vil innføre streng taletid for politikerne når de skal holde innlegg for å få mer tid til debatt. Derfor vil han sette en klokke midt på gulvet.

På møtet skal de bestemme neste skritt for å få på plass en hurtigreagerende styrke, som skal trygge medlemslandene i øst mot trusselen fra Russland.

Norge har sammen med Nederland og Tyskland sagt de vil bistå inntil den permanente styrken er på plass i 2016. Telemark Bataljon inngår i overgangsstyrken.

De skal også snakke om hvor lenge de kan bli nødt til å bli i Afghanistan.

USA har antydet to år, men det kan bli mye lenger. Stoltenberg er opptatt av at de ikke overlater afghanerne helt til seg selv før de er sikre på at de unngår «et nytt Irak».

Både den afghanske president Ghani og statsministeren Abdullah er i Brussel og vil møte Stoltenberg senere i dag. De vil også delta i morgen på ministermøtet.

Vil diskutere Ukraina

Utenriksministrene kommer også til å diskutere krisen i Ukraina og nok en gang uttrykke sin støtte til Ukrainas regjering og landets suverenitet for å understreke overfor Russland har de bryter internasjonal lov ved sin militære innblanding.

Senest i går kom meldinger om at en russisk konvoi som ble sagt å inneholde humanitær hjelp krysset grensen inn til Øst-Ukraina.

– De gir militærutstyr og støtter separatistene.

– Russland undergraver muligheten til å finne en fredelig løsning, sa Stoltenberg, som mener Russland har to valg: De kan enten fortsette å bryte internasjonal lov og bli mer og mer isolert, eller de kan velge å respektere internasjonal lov og sine forpliktelser.

– Jeg tror at forholdet mellom land ikke er et nullspill. Samarbeid er noe som gagner begge parter. Det ville være bra både for Russland og NATO om russerne velger en annen vei, sa Stoltenberg.

Når det gjelder Irak har ikke NATO noen rolle i kampen mot IS.

Onsdag skal USAs utenriksminister John Kerry lede et møte på NATOs hovedkvarter for koalisjonen av rundt 60 stater som forsøker å bekjempe IS. Også land som Saudi-Arabia, Qatar og Jordan kommer til å delta på det møtet.

– Det begynner allerede å gi resultater, sa Stoltenberg, som kommer til å holde en velkomsttale før Kerry overtar ledelsen av møtet.

SISTE NYTT

Siste nytt