Hopp til innhold

– Det føles til slutt som om man er for dårlig for enhver jobb

Nathalie og Johan hadde gitt opp å få seg en jobb i Sverige. Så betalte hjemkommunen for at de skulle få prøve lykken i Norge.

Kommunen Söderhamn i Sverige har lenge slitt med høy arbeidsledighet blant unge. Nå har de startet prosjektet Jobbresan, der de hjelper innbyggere med å finne jobb i Norge.

VIDEO: Bli med til Söderhamn, der kommunen nå prøver nye metoder for å hjelpe de unge inn på arbeidsmarkedet.

Da det sto på som verst i fjor vinter gikk hver tredje svenske ungdom i den lille kommunen Söderhamn uten jobb.

Som en løsning har rundt 70 personer fått prøve lykken i Norge i løpet av 2012 – på kommunens regning.

Man blir nesten apatisk etter en stund. Man får ikke gjort så mye i det hele tatt til slutt

Nathalie Anteskog om å gå arbeidsledig

Nathalie: – Det føles veldig håpløst

25 år gamle Nathalie Anteskog har fem års høyere utdannelse. Etter nærmere hundre jobbsøknader har hun gått tomhendt fra de tre intervjuene hun har blitt invitert til.

– Det føles veldig håpløst, man mister håpet om at man skal få noen jobb overhodet. Det føles til slutt som om man er for dårlig for enhver jobb, sier Anteskog.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hva kan vi gjøre?

NRK.no har besøkt 25-åringens hjemfylke Hälsingland, og den lille kommunen Söderhamn, hvor endringene har startet for henne og et titall andre ungdommer i løpet av 2012.

Her, om lag 25 mil nord for Stockholm, bor det nærmere 25 000 personer. I mars i år var arbeidsledigheten blant ungdom på hele 27,8 prosent. Motsetningen til Norge var dermed stor, hvor de tilsvarende tallene lå på 7,9 prosent.

Foreningen Norden, som i mange år har hjulpet ungdom med å skaffe seg sommerjobber på tvers av grensene, fikk nyss om at den østsvenske kommunen slet med høy arbeidsledighet blant unge, og de to partene tok kontakt med hverandre.

Det er ikke så langt mellom Söderhamn og Oslo, det er faktisk nærmere enn mellom Söderhamn og Göteborg. Men det er to ulike land med to helt ulike forutsetninger

José Pérez Johansson, prosjektleder for Jobbresan
Nathalie Anteskog er med på prosjektet Jobbresan. I Söderhamn får flere arbeidsløse ungdommer hjelp av kommunen til å reise til Norge for å finne seg en jobb der.

VIDEO: Nathalie Anteskog har tro på at hun finner en jobb i Norge.

Tilbyr noe nytt

Resultatet av samtalene ble til prosjektet Jobbresan. Prosjektet går ut på å «løfte blikket og senke terskelen», forteller prosjektleder José Pérez Johansson.

– Det finnes mange svensker i Norge allerede. Men generelt for disse er at de har et nettverk på plass. De har en plass å sove, kanskje har de fått hjelp fra foreldrene sine for å kunne dekke opp det første depositumet og den første husleien.

Disse tingene bør ikke være avgjørende for at ungdom skal kunne prøve seg på den andre siden av grensen, mener prosjektets initiativtakere. Dermed tilbyr de noe som aldri før er gitt.

Nathalie: – Det høres lovende ut

25 år gamle Nathalie Anteskog har søkt seg inn i den siste deltakergruppen i pilotprosjektet Jobbresan.

Hun syntes det virket uoverkommelig å skulle ta seg over til Norge på egen hånd, og mye å skulle holde styr på i jobbsøkerprosessen.

– Det er ting jeg ikke har tatt tak i selv, så dette har virkelig hjulpet meg i gang, sier hun.

Før henne har 61 svenske ungdommer reist over grensen med Jobbresan, og blant dem har ni av ti fått en jobb innen 30 dager fra ankomsten til Norge, forteller prosjektleder Johansson.

– Tror du det skal bli lettere å få jobb med Jobbresan?

– Ja, de sier det, de som har reist til Oslo og Norge tidligere. Nesten alle som har reist med Jobbresan har fått jobb innen en uke. Det høres jo lovende ut i alle fall, sier Nathalie Anteskog.

Det er et ensformig arbeide å søke jobber i Sverige. Man kan ha søkt på 100 jobber uten i det hele tatt å bli innkalt på intervju. Mens her i Norge, med resultater i hånden, vet vi at går du på to intervju, så får du jobb

José Pérez Johansson, prosjektleder Jobbresan
Johan Nilsson er med på prosjektet Jobbresan. I Söderhamn får flere arbeidsløse ungdommer hjelp av kommunen til å reise til Norge for å finne seg en jobb der.

VIDEO: Johan Nilsson har tenkt å «gi jernet» i Norge.

Johan: – Ville ikke fortsette på samme spor

Johan Nilssons historie er litt annerledes enn Anteskogs.

Han er 19 år og beskriver seg selv som «ikke så desperat». Men han ville likevel ha hjelp av Jobbresan til å komme i gang i Norge.

– Jeg og en kompis reiste dit etter sommeren, men vi fikk veldig mange dårlige tilbakemeldinger. Vi fikk høre at «det er så mange svensker her», og at «alle søker jobb». De sa «man kan ikke gå noen steder uten av de kommer med CV-en sin».

Så Johan ville ikke fortsette på samme spor. Nå har han fått hjelp til å forstå det norske arbeidsmarkedet bedre. Han vet hva han må få på plass for å kunne jobbe i Norge, og han gleder seg til å ta fatt på en ny tilværelse på den andre siden av grensen.

Johan: – Har tenkt å gi jernet

For 19-åringen er det viktig å ikke gjøre dette halvveis.

– Jeg vil ikke være med på Jobbresan og deretter skite i det og reise tilbake hit. Jeg har tenkt å gi jernet, sier Nilsson.

– Jeg håper jeg får en bra jobb som jeg kan trives i. Jeg er ikke så veldig kresen. Får jeg noe som er bra betalt og jeg synes det er noe som passer meg, så skal jeg være fornøyd.

Nathalie: – Tror ikke det blir så forskjellig fra Sverige

Etter å ha gått et helt år uten jobb, gleder Nathalie Anteskog seg til å starte på ny i Norge. Og hun regner ikke med å savne hjemlandet så altfor mye etter å ha flyttet.

– Jeg har en forestilling om at det ikke kommer til å være så store forskjeller. At man ikke kommer til å savne Sverige så mye fordi man er i Norge, sa Anteskog før hun reiste over grensen.

Bli bedre kjent med Nathalie Anteskog og Johan Nilsson i videoklippene inne i artikkelen.

SE: – Det har blitt akkurat som jeg hadde ønsket meg

SISTE NYTT

Siste nytt