Muslimsk leder: Vi taper kampen mot ekstremistene

PARIS (NRK): Muslimske ledere i Frankrike er redde for at de taper kampen mot ekstremistene, og står nesten maktesløse og ser på at flere og flere unge muslimer blir radikalisert.

Skjerpet sikkerhet i Paris dagen etter terrorangrepene

Fransk politi har skjerpet sikkerheten etter terrorangrepene, og tungt bevæpnet politi er godt synlig i gatene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Taktfast roper de ut «Ikke rør mitt Frankrike» på Republikkplassen i sentrum av Paris, unge multikulturelle franskmenn hadde samlet seg for å vise sin solidaritet og støtte, men i løpet av sekunder ble det snudd til frykt og frustrasjon.

Hundrevis av mennesker trodde ett nytt terrorangrep hadde rammet byen, men så var det bare noen som hadde smelt av noen kinaputter.

En mann deler ut gratis klemmer på Republikkplassen i Paris

Republikkplassen i Paris ble forvandlet fra å være et sted der folk delte ut gratis klemmer til rent kaos i løpet av sekunder.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Frykter økt rasisme

I helgen og i dag har fransk politi gjennomført flere arrestasjoner mot antatte gjerningsmenn, alle muslimer og alle unge. Nå frykter mange at de ekstreme islamistene skal ødelegge landet på flere måter.

– Rasisme er allerede et stort problem i Frankrike. Det er kanskje litt «bortgjemt», men det har alltid vært der, sier en ung muslimsk mann i nabolaget til den 29 år gamle terroristen Omar Ismail Mostefai. Der tar de sterk avstand fra det som skjedde og påpeker at dette ikke har noe med islam å gjøre.

– Det er ikke mange radikale muslimer her, de er en minoritet og ikke mange mennesker.

Men ekstremismen har fått fotfeste i Frankrike og den ødelegger for veldig mange troende muslimer, under 11 måneder etter terrorangrepet på Charlie Hebdo rammes franskmenn på nytt, og de muslimske miljøene klarer ikke fange det opp.

Er maktesløse

Ahmed Jaballah

Ahmed Jaballah mener mange av de muslimske miljøene ikke når frem til ungdommen, som blir ett lett bytt for ekstremistene.

Foto: Havre de Savoir

– Vi prøver det vi kan med å gi råd og veiledning, men de som gjennomfører terroren kommer ikke til våre moskeer, så dessverre når ikke vår stemme disse gruppene, sier Ahmed Jaballah, som er professor ved det europeiske instituttet for humaniora studier i Paris, og en av de mange religiøse lederne i byen.

Nå mener han det muslimske miljøet er nesten maktesløs til det som skjer i Frankrike.

– Det sosiale aspektet er uten tvil en viktig årsak. Det er flere som føler seg på utsiden av det franske samfunnet, som kan gjøre vedkommende til et lett bytte for terrorgrupper, sier Jaballah, som mener Frankrike nå opplever et mareritt.

– Det som har skjedd er en katastrofe som har rammet oss alle, men nå må vi sto sammen mot terrorisme.

For Frankrike er et delt land på mange måter. I mange av Paris' forsteder er arbeidsledigheten er høy og utdanningen er lav. De sosiale problemene store og integreringen lav. Og det er her mange av Frankrikes muslimer bor.

– Klart folk er nervøse etter det som har skjedd, sier Jaballah, som frykter at rasismen kan øke etter nok et terrorangrep mot Paris.

En mann tenner et lyst på Rebublikkplassen i Paris til minne om terrorofrene

Flere har kommet til Republikkplassen og tent lys til minne om ofrene, men de store massemønstringene man så etter Charlie Hebdo har ennå ikke funnet sted.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt