Hopp til innhold

Iran, Russland og Vatikanet allierer seg mot kvinners rettigheter

Når flere tusen nå er samlet i FN-hovedkvarteret i New York for å forsøke å bli enige om hvordan de skal forhindre vold mot kvinner, er det noen som går aktivt inn for å motarbeide.

Vladimir Putin og Mahmoud Ahmadinejad

Presidentkollegene Vladimir Putin og Mahmoud Ahmadinejad har begge fått kritikk for å ikke gjøre noe for å få bukt med volden mot kvinner. Nå forsøker diplomater fra Russland og Iran, sammen med representanter for Vatikanet, å motarbeide FNs innsats for å kreve strengere beskyttelse av kvinner og barn mot vold.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP

– Kultur og religion må ikke få blokkere forslag om å avskaffe og forhindre vold mot kvinner og jenter, sier Michele Bachelet, leder for UN Women, FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling.

Men det er akkurat det som skjer til Norges likestillingsministers store irritasjon.

– Å bruke religion og kulturelle forskjeller som argument for å blokkere for enighet og for å unngå forpliktelser er ikke akseptabelt, sa Inga Marte Thorkildsen under hovedmøtet i FN for den årlige kvinnekommisjonens samling i New York, som startet i går.

Vil ikke forplikte myndighetene

Der er flere tusen delegater fra hele verden samlet i to uker blant annet for å lage globale standarder og utforme en ny politikk på områdene likestilling og kvinners rettigheter.

Det var i den anledning Bachelet så seg nødt til å presisere at verken kultur eller religion må stå i veien for en grunnleggende enighet.

– Dette er en universell sak, og det er ingen kultur eller religion som burde akseptere dette, sier Bachelet om vold mot kvinner til den engelske avisen The Guardian.

Men FNs kvinnekommisjon er bare så vidt i gang, så blir det kjent at diplomater fra Vatikanet, Iran og Russland leder an i arbeidet for å fjerne formuleringene i slutterklæringen som sier at religion og tradisjoner ikke kan brukes som påskudd for å hindre myndighetenes plikt til å avskaffe vold mot kvinner og barn.

De motarbeider også henvisninger til voldtekt som er utført av en kvinnes ektefelle, opplyser andre diplomater.

FNs spesialrapportør om vold mot kvinner har tidligere kritisert Iran for ikke å ha ratifisert konvensjonen for eliminering av all diskriminering av kvinner, og en FN-rapport har pekt på at vold mot kvinner er et av de mest omfattende brudd på menneskerettighetene i Russland.

«De mest usannsynlige partnere dannes»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i Norge skriver på sine nettsider at det internasjonale klimaet for likestilling og kvinners rettigheter er tilspisset.

«Kamper som tidligere er kjempet, og vunnet, blusser opp igjen. Samarbeid mellom de mest usannsynlige partnere dannes. Vi ser for eksempel Vatikanet og Iran støtte hverandres syn og oppnå en tilhengerskare bestående av europeiske katolske land, muslimske land og amerikanske konservative krefter. Antallet land som er villig til å vanne ut etablerte rettigheter, øker,» skriver departementet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inga Marte Thorkildsen på FNs kvinnekommisjon

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister er på plass i FNs kvinnekommisjon i New York. Her er hun sammen med Maryam Larijani, den iranske presidentens rådgiver, og Monsoureh Sadir.

Foto: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet på Flickr.com

Ifølge CARE anslås det at én av fem kvinner på verdensbasis vil bli offer for voldtekt eller voldtektsforsøk i løpet av livet.

Tall fra organisasjonen viser også at flere enn 60 millioner jenter under 18 år er allerede gift, mange av dem til menn som er over dobbelt så gamle som dem.

SISTE NYTT

Siste nytt