Monti får trolig klarsignal i kveld

Italias president Giorgio Napolitano har begynt møter med landets politiske ledere for å undersøke om det er grunnlag for å be den tidligere EU-kommissæren Mario Monti danne ny regjering.

Mario Monti

Det er ventet at den tidligere EU-kommissæren Mario Monti får oppdraget med å danne regjering i kveld.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Silvio Berlusconi leverte sin avskjedssøknad i går kveld etter at nasjonalforsamlingen hadde vedtatt den foreslåtte sparepakken.

Samtalene i presidentkontorene er ventet å vare fram til rundt klokka 18 i kveld, og deretter vil Napolitano trolig gi Monti oppdraget med å danne en regjering med eksperter som skal styre Italia fram mot et nyvalg, trolig i 2013.

Det gir i så fall Monti 18 måneder til å gjennomføre smertefulle økonomiske reformer, men til det trengs støtte i nasjonalforsamlingen, slik at Monto-regjeringen kan bli styrtet før den tid.

Gjenskape tillit

Håpet er at Monti blir utpekt før børsene i Europa åpner i morgen tidlig for å berolige finansmarkedene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er viktig for italiensk økonomi å gjenskape tilliten i markedene, og dermed kunne låne penger til lavere rente enn det som har vært tilfellet den siste tiden.

Etter uker med politisk uvisshet og økende press fra partnerne i eurosonen om å ta nødvendige grep for å kontrollere den enorme statsgjelden, er det ingen liten oppgave Monti må ta fatt på dersom han får på plass en regjering.

Monti startet allerede i går den ventede regjeringsdannelsen da han møtte politikere fra ulike partier, og landsmannen Mario Draghi som nylig har overtatt som sjef for Den europeiske sentralbanken, ECB.

Bred støtte

Mario Monti har sikret seg støtte fra flere av partiene i nasjonalforsamlingen. Også Berlusconis parti sentrum-høyreparti PDL støtter ham etter at innvendinger fra flere partifraksjoner var ryddet av veien.

- Til slutt seiret fornuften. Vi støtter den kommende regjeringen så lenge den holder seg til avtaler som den utgående regjeringen har inngått med EU, sa PDL-parlamentarikeren Mario Baccini.

Jubel over Berlusconis avgang

Politiet måtte roe de mange som ropte slagord mot Silvio Berlusconi utenfor residensen hans i Roma.

Foto: Angelo Carconi / Ap

Jubel i Roma

Straks Berlusconi hadde levert sin avskjedssøknad startet feiringen i Roma. Mange tusen mennesker samlet seg i sentrum av hovedstaden.

Ukvemsordene haglet mot den avgående statsministeren da han oppsøkte presidenten for å levere avskjedssøknaden, mens folk ga uttrykk for at de ikke ønsket ham tilbake. Det skal ha såret Silvio Berlusconi.

Vil tilbake

Likevel ser det ut til at 75-åringen fortsatt har politiske ambisjoner.

I et brev til landsmøtet i et lille borgerlige parti uten representanter i parlamentet, skriver Berlusconi at han håper han og partiet sammen kan ta fatt på veien tilbake til regjeringskontorene.

I brevet langer Berlusconi igjen ut mot politikere fra hans egen koalisjon som stemte imot ham.

- I lengden vant logikken i den smålige utpressingen og oporturnismen, den eldste last i italiensk politikk, skriver Berlusconi.

SISTE NYTT

Siste nytt