NRK Meny
Normal

Kom nesten hjem til Norge

Predikant og Kongo-kjenner Rune Edvardsen var nær ved å få med seg de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French hjem til Norge i forrige måned. Se video!

Video GUTTA-KONGO-310310-SL-160532-SI_SL.mp4

Tirsdag kom ankesaken mot de dødsdømte nordmennene opp i den militære høyesterett i Kongo. De to ble i desember dømt til døden, etter at de i mai ble pågrepet for drap på sin sjåfør.

Siden før jul har det pågått hemmelige forhandlinger mellom Rune Edvardsen og kongolesiske myndigheter for å få de to nordmennene fri. Og for en måned siden var det like før Rune Edvardsen lyktes.

Etter planen skulle rettssaken underkjennes og det skulle ikke ble ny sak. Tjostolv Moland og Joshua French skulle bli utlevert til Norge.

Satt klar med nødpass
Rune Edvardsen og Mathilde Moland

Rune Edvardsen dro i november til Kongo sammen med Mathilde Moland for å besøke sønnen hennes og Joshua French.

Foto: Leif Dalen / NRK

Edvardsen har vært i Kongo tre ganger etter jul med sterk tro på at nordmennene skulle bli løslatt.. Sist gang var han sikker på at han skulle lykkes.

Et NRK-team har fulgt Edvarsen til Kongo for å lage en tv-dokumentar. Teamet var med da Edvardsen satt klar i Kinshasa med nødpass og flybilletter til de to dødsdømte nordmennene. De skulle komme med et FN-fly fra Kisangani og derfra fly videre til Paris.

"Redningsmann" skutt

Ved hjelp av en kongolesisk general skulle de to nordmennene komme ut av Kongo. Generalen skulle hente dem i fengselet og få dem ombord i FN-flyet.

Men den omtalte generalen ble overfalt, skutt og såret den kvelden han skulle hente Moland og French. Det er usikkert om det er den direkte årsaken til planen ikke lykkes, men saken ble dermed igjen utsatt.

Kontakt med UD

Som daglig leder i Troens Bevis i Kvinesdal, har Edvardsen mange kontakter på det store kontinentet, spesielt i Kongo.

Det var også årsaken til at Edvardsen engasjerte seg sterkt i saken da Tjostolv Moland og Joshua French ble fengslet. Edvardsen har hatt kontakt med UD om saken.

UD og familiene til Moland og French skal ha hatt kjennskap til den hemmelige prosessen med å få nordmennene hjem.

I dokumentaren som går på NRK1 1. påskedag klokka 19.45, kommer historien fram.

Setter seg selv i fare

Rune Edvardsen

Edvardsen har brukt sine kontakter i Kongo

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Selv sier Rune Edvardsen at det har vært farlig for ham å involvere seg i Kongo-saken.

– Jeg har nok satt både min posisjon og mitt liv i fare ved å involvere meg så sterkt i Moland og French sin sak. Jeg har gått i korridorer de fleste ikke ville gå i, og prøvd å nå til topps i systemet for å snu saken til en mer åpen sak. I den sammenheng har jeg skaffet meg både venner og fiender, sier Edvardsen.