Minst tre personer drept i anti-karikatur-protester

I Niger lørdag fortsatte opptøyene mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo for fullt. Opptøyene har kostet minst tre personer livet i hovedstaden Niamey i dag.

Niger

RASER MOT CHARLIE HEBDO: Demonstranter raser mot Charlie Hebdo i Nigers hovedstad Niamey. Her holder en mann en plakat med skriften «Charlie og hans allierte fordømmes» under en protest mot at Nigers president Issoufou deltok under støttemarkeringen i Paris etter terrorangrepene mot blant annet lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Foto: STRINGER / Reuters

En av kirkene i Niger som ble satt i brann under demonstrasjoner mot Charlie Hebdo og Frankrike

BRANN: En av kirkene i Niger som ble satt i brann under demonstrasjoner mot Charlie Hebdo og Frankrike

Foto: BOUREIMA HAMA / Afp
Restaurant i Niger

BAR BRENT NED: En mann står ved den nå nedbrente franske baren 'Le Toulousain' i Nigers hovedstad Niamey. Demonstranter brente ned baren i protest mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som i sin nyeste utgave igjen portretterer profeten Mohammad.

Foto: BOUREIMA HAMA / Afp

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier en kristen nigerer til nyhetsbyrået AFP, og ber myndighetene om å få en stopp på opptøyene i Nigers hovedstad Niamey, som kostet minst tre personer livet lørdag.

Dermed har åtte personer i Niger mistet livet i protestene fredag og lørdag.

Demonstrantene i den tidligere franske kolonien protesterer mot satiremagasinet Charlie Hebdo som i sin nyeste utgave igjen portretterer profeten Mohammad. De protesterer også mot at Nigers president Issoufou deltok under støttemarkeringen etter terrorangrepene i Paris. Nå er det altså de kristne i Niger som betaler den høyeste prisen.

Minst sju kirker i Niamey ble brent ned lørdag, men også andre ikke-muslimske og franske forretninger ble angrepet, skriver AFP. Noen av demonstrantene holder plakater med påskriftene «Jeg er ikke Charlie» og «Charlie og hans allierte fordømmes».

Angriper franske firmaer

Lørdag gikk den franske ambassaden ut og ba franske statsborgere i Niger om å holde seg innendørs.

«Vær svært forsiktig, unngå å gå ut,» skriver ambassaden på sin hjemmeside.

Demonstrasjonene er en fortsettelse av en dyster fredag i Niger. Fire personer ble drept i byen Zinder i går.

Franske firmaer skal blir plyndret, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Niger opptøyer

TÅREGASS: En jente bæres vekk etter at politiet brukte tåregass mot demonstrantene i Nigers hovedstad Niamey lørdag. AFP melder at rundt 1000 personer deltok på demonstrasjonene mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Nigers hovedstad lørdag.

Foto: BOUREIMA HAMA / Afp

Ved katedralen i hovedstaden Niamey forsøkte rundt 100 personer fra opprørspolitiet å stagge en mengde ungdommer som kastet stein. Ved den største moskeen i byen avfyrte politiet tåregass mot rundt 1000 ungdommer.

– Demonstrantene forstår oss ikke

Franrikes president François Hollande sier i en kommentar til de voldelige opptøyene at demonstrantene «ikke forstår hva ytringsfrihet er».

– Jeg tenker at befolkningen i andre land ikke forstår hva ytringsfrihet er fordi de er fratatt den. Vi har også støttet disse landene i kampen mot terrorisme, sier Hollande, som kommenterte brenningen av det franske flagget slik:

– De må bli straffet, fordi når det skjer i Frankrike, er det utålelig, men også i utlandet.

Store demonstrasjoner i Russland

Rundt 15.000 mennesker samlet seg i den muslimske Nord-Kaukasus-regionen i Ingusjetia lørdag, der den regionale lederen Junus-Bek Jevkurov kaller publiseringen av Muhammed-karikaturer som Vestens statsekstremisme.

– Politiske myndigheter i Vesten forsøker å sette folk med ulik tro og nasjonalitet opp mot hverandre, heter det i en uttalelse publisert på den lokale administrasjonen nettside.

I Tsjetsjenia er det varslet en ny demonstrasjon på mandag, og Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov tror så mange som 500.000 mennesker vil delta.

Protester i Palestina

I Gaza by protesterte palestinere med spraymaling på det franske kultursenterets vegger.

«Dere kommer til å havne i helvete, franske journalister,» sto det å lese på en av kultursenterets murer etter daggry.

I Somalias hovedstad Mogadishu holdt demonstranter oppe plakater med teksten: Jeg er muslim, og jeg elsker profeten.

Det er ikke meldt om skadde under disse protestene.

Demonstranter i Mogadishu

JEG ER MUSLIM: Demonstranter i Mogadishu, Somalia, holder oppe plakater med teksten: Jeg er muslim, og jeg elsker profeten.

Foto: Mohamed Abdiwahab / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt