Minst 19 døde i Kina-jordskjelv

Et jordskjelv med en styrke på 6,5 rystet den sentrale Sichuan-provinsen i Kina tirsdag. Nær 250 mennesker er skadet og minst 19 drept, men dødstallene ventes å stige.

Skjelv, Kina

KRAFTIG: Skjelvet hadde en styrke på 6,5.

Foto: USGS

Jiuzhaigou

VERDENSARV; Nasjonalparken Jiuzhaigou står på Unescos verdensarvliste. Det var mer enn 38.000 turister i parken da jordskjelvet rammet.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Mer enn 130.000 bygninger kan være ødelagt etter jordskjelvet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP bekrefter lokale myndigheter onsdag formiddag at minst 19 mennesker har mistet livet, men kriseberedskapsmyndighetene frykter imidlertid at opptil 100 mennesker kan ha omkommet.

Det fryktes også at antallet skadde skal stige betraktelig. 249 personer var onsdag formiddag bekreftet skadet, 40 av dem alvorlig.

Nasjonaliteten til de døde er ikke kjent, men ifølge Reuters er det i hovedsak kinesiske turister som besøker denne delen av landet. Nyhetsbyrået melder at minst seks turister er blant de omkomne.

Skjelvet hadde sitt episenter 200 kilometer nordvest for Guangyuan og hadde en dybde på 10 kilometer, opplyser amerikanske geologer.

Nasjonalpark

Skjelvet ble først målt til å ha en styrke på 6,6, men kort tid etter endret til 6,5. Det kinesiske jordskjelvsenteret målte skjelvet til 7.

Episenteret lå inne i den kjente nasjonalparken Jiuzhaigou som står på Unescos verdensarvliste. Området opplever hyppig jordskjelv.

Det ligger ikke langt unna stedet hvor et jordskjelv i 2008 kostet 87.000 mennesker livet.

Jordskjelv i Kina

SKADER: 100 turister skal være sperret inne av jordskred.

Foto: China Stringer Network / Reuters

Det skal ha oppholdt seg mer enn 38.000 turister inne nasjonalparken på det tidspunktet skjelvet ble utløst.

Ifølge myndighetene sitter 100 turister sperret inne som følge av jordskred i nasjonalparken. Det er uklart hva slags tilstand denne gruppen er i.

Ifølge Sichuan-administrasjonen er området i hovedsak bebodd av tibetanere som lever som nomadiske gjetere.

Søkte tilflukt på torget

Restauranteieren Tang Sesheng flyktet ut i gata i byen Jiuzhaigou da hun kjente bakken bevege under seg.

– Jeg var her også under skjelvet i 2008, så jeg skjønte hva som skjedde. Dette føltes sterkere, sier Tang til nyhetsbyrået AFP.

Hun forteller at folk strømmet ut i gatene og har satt seg på torget i byen for å holde seg unna høye bygninger de frykter kan kollapse. Andre har søkt tilflukt i bilene sine.

– Folk turte ikke å ta med seg noe, de bare løp ut av husene, forteller hun.

Kinaskjelv

LØP UT: Folk evakuerte ut på gata da skjelvet rammet i byen Xian.

Foto: Str / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt