NRK Meny
Normal

– Offiserer vet ikke forskjellen på voldtekt og et klaps på rumpa

Sju kvinnelige senatorer i USA vil ha kontroll med eksplosjonen i sexovergrep i det amerikanske forsvaret. De vil frata offiserene myndighetene til å rydde opp.

Amerikanske offiserer i sentatshøring om seksuelle overgrep

Det er ikke ofte at hele topprekken med amerikanske generaler stilles til ansvar samtidig. Men det skjedde da ukulturen med å ikke rydde opp i seksuelle overgrep i forsvaret skulle granskes i Kongressen.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Dersom en militær pilot voldtar en kvinne har det ingen betydning for saken hvor dyktig han er som pilot, sier den amerikanske senatoren Claire McCaskill (D).

Senator Claire McCaskill

Senator Claire McCaskill var på krigsstien...

Foto: SAUL LOEB / Afp
Senator Kirsten Gillibrand

...med følge av kollegaen Kirsten Gillibrand...

Foto: LARRY DOWNING / Reuters
USAs forsvarssjef Martin Dempsey

...forsvarssjef Martin Dempsey derimot var på vikende front.

Foto: Susan Walsh / Ap

Denne uka innkalte hun og kollegene i Senatets forsvarskomite alle de 12 toppgeneralene i den amerikanske forsvarsledelsen til høring.

Høringen handlet ikke om krig eller våpenprogrammer, men om seksuelle overgrep.

De siste årene har antallet antatte sexovergrep i det amerikanske forsvaret eksplodert.

Ifølge Pentagon var det minst 26.000 tilfeller av ufrivillig seksuell kontakt mellom soldater bare i fjor, men bare et svært lite antall, 3374 saker, ble rapportert.

I dag er det offiserene som tar imot rapporter om overgrep og trakassering og som avgjør om de skal etterforskes.

Men i det siste har medier i USA rapportert om at offiserer har unnlatt å etterforske flere slike saker, og at soldater og befal som er anklaget for overgrep til og med er blitt forfremmet.

Mannskultur

– Mange offiserer er ikke objektive. Kanskje ønsker de ikke engang kvinner i forsvaret. De ser ikke forskjell på en voldtekt og et klaps på rumpa. Derfor må påtalemyndigheten, ikke offiserer, avgjøre om sexovergrep skal etterforskes, krever Kirsten Gillibrand (D), senator fra New York.

Hun har sammen med McCaskill og fem andre kvinnelige senatorer, både republikanske og demokratiske, fremmet et lovforslag som trolig snart vil komme opp til avstemning i Senatet. .

At kvinner står bak, mener eksperter vil gjøre det mer sannsynlig at forslaget blir vedtatt.

For det er vanskelige for mennene i Kongressen å stemme nei når så mange kvinner stiller seg bak et lovforslag som først og fremst skal beskytte kvinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Amerikanske offiserer i sentatshøring om seksuelle overgrep

Selv om ledersjiktet i det amerikanske forsvaret fortsatt er mannstungt, finnes det kvinnelige toppoffiserer. Donna W. Martin (t.v.) er offiserer i militærpolitiet mens Jeannie M. Leavitt leder en av luftforsvarets stridsgrupper.

Foto: Susan Walsh / Ap

Kvinner i senatet rydder opp

Det er flere kvinner i Senatet enn noensinne, og det syntes på Capitol Hill denne uka.

I senatshøringen ble generalene grillet av kvinnene som mener unnfallenheten i forhold til sexovergrep i forsvaret er betydelig og at militære lederes rolle i å få bukt med problemet, gjør at det er vanskelig for resten av samfunnet å få vite hva som egentlig foregår.

– Vi må vite hvor mange kvinner og menn som voldtas i militæret hvert år. I dag har vi ingen anelse om hvor høyt dette tallet er, sa Claire McCaskill i høringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den amerikanske hærsjefen Raymond Odierno

Hærsjef Raymond Odierno hadde mye å forklare, bortforklare og forsvare når han ble stilt til veggs om mannskulturen som råder i militæret.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Bedagelig i forhold til sexsaker

Den amerikanske forsvarssjefen Martin Demsey, tidligere general i hæren, er sterk motstander av at offiserene fratas ansvaret for å følge opp sexovergrepssaker.

– Det er offiserene som ivaretar orden og disiplin. De har ansvaret for å rapportere om kriminalsaker og beskytte vitner. Denne myndigheten må de fortsatt ha, hvis ikke undergraves det militære systemet, sa Demsey i høringen på tirsdag.

BriGette McCoy i høring om seksuelle overgrep i det amerikanske militæret

BriGette McCoy var spesialist i forsvaret og en av mange som ble utsatt for seksuelle overgrep.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Han lover at forsvaret vil rydde opp og hjelpe sitt befal til å ta tak i disse sakene.

– Klimaet er kanskje blitt noe bedagelig i forhold til slike saker, men dette vil vi rydde opp i, sier han.

Tør ikke risikerer karrieren

Senatorene tror imidlertid ikke Demsey og generalkollegene hans er i stand til å rydde opp. Flere andre land som Israel og Storbritannia lar påtalemyndigheten etterforske militære sexovergrep.

Kirsten Gillibrand mener mange ofre er livredde for å si ifra.

– De tør ikke anmelde fordi de er redde for å ødelegge karriene sine. Slik kan vi ikke ha det, sier hun.

Fraråder forsvaret for jenter

En mannlig senator som langt på vei er enig med Gillibrand, er tidligere presidentkandidat for Republikanerne John McCain.

I høringen denne uka sa den dekorerte vietnamveteranen og tidligere krigsfangen at han nettopp hadde frarådet en kvinne han kjenner å sende datteren sin i forsvaret.

– Jeg ville ikke anbefale forsvaret for jenter nå, og jeg synes det er frastøtende og svært skuffende at det stadig kommer nye rapporter om seksuelle overgrep i våre væpnede styrker. Vi har snakket om dette temaet i årevis, men prat er ikke lenger nok, sier han.

McCain mener de enorme belastningene mange amerikanske soldater har vært igjennom de siste årene, der to kriger har krevd at de reiser ut i kamp både tre og fire år på rad, kan ha bidratt til at antallet sexovergrep har økt.

Men det er selvsagt ingen unnskyldning for en slik situasjon, og McCain vil overgrepene til livs på lik linje med sine kvinnelige kolleger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Amerikanske offiserer i sentatshøring om seksuelle overgrep

Soldater og offiserer som er anklaget for overgrep er blitt forfremmet i stedet for etterforsket. Det ønsker høringen i Senatet å sette en stopper for.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt