Hopp til innhold

Merker ennå Kashmir-skjelvet

Ett år etter at jordskjelvkatastrofen rammet Kashmir, bor 1,8 millioner mennesker fortsatt i telt eller skur. Nå setter vinteren inn igjen.

Kashmir-jordskjelvet gjenoppbygging
Foto: DANISH ISMAIL / REUTERS

Når Begum Syeda gjenkaller minnet om det ødeleggende jordskjelvet som rystet Kashmir-regionen i Himalaya i oktober i fjor, blir hun blek, og klemmer sin tre måneder gamle sønn Mufaid tett til brystet. 

Syeda og sønnen Mufaid
Foto: DANISH ISMAIL / REUTERS

 

 

- Jeg føler fjellene riste. Hus og bygninger begynner å falle sammen rundt meg, sier 35 år gamle Syeda. Hun snakker med en reporter fra nyhetsbyrået Reuters utenfor blikkskuret der hun har bodd i nesten et år nå.

Ny vinter

Ett år etter det katastrofale jordskjelvet i den pakistanske og indiske delen av Kashmir bor 1,8 millioner mennesker fortsatt i provisoriske boliger. Nå frykter de en ny, hard vinter.

De aller fleste har bare telt eller i verste fall presenninger til ly mot vær og vind. Hjelpeorganisasjonen Oxfam melder at det alt har falt snø i området, og at innbyggerne i Kashmir igjen har akutt behov for hjelp.

Rundt 80.000 mennesker mistet livet da jordskjelvet, målt til 7,6 på Richters skala, rammet deler av pakistansk og indisk Kashmir tidlig om morgenen 8. oktober i fjor. 3 millioner mennesker mistet hjemmene sine. 11.000 barn ble foreldreløse.

 

Gjenoppbygging av en skole i Kashmir
Foto: FAROOQ NAEEM / AFP

Gravide Syeda og hennes fire barn ble gravd fram av ruinene etter et par timer med bare mindre skader, mens etterskjelvene fikk alt rundt dem til å riste. Av den indiske landsbyen Teetwals 650 innbyggere omkom 20, og 200 ble skadd. En av de omkomne var Syedas ektemann, som ble drept av et steinskred – han var ute i skogen og sanket ved da skjelvet kom.

To måneder senere, mens familien strevde for å overleve i den kalde vinteren, fikk Syedas tre år gamle datter lungebetennelse og døde.

Fikk aldri hjelp

Landsbyen Teetwal ligger bare 4,5 mil fra pakistansk Kashmirs viktigste by Muzaffarabad, og 20 mil nordvest for Srinagar, indisk Kashmirs sommerhovedstad. Men landsbyen er likevel isolert i flere måneder hver vinter når snøen sperrer fjellpassene.

Ifølge FNs matvareprogram fikk 500.000 mennesker i de mest avsidesliggende områdene aldri noen hjelp etter skjelvet.

Hadde dette vært et vanlig år, hadde Syeda vært ute på jordene og berget inn årets maisavling. Men nå sitter hun i sitt midlertidige hjem og prøver å leve for engangsbeløpet hun har fått fra regjeringen fordi mannen og datteren døde.

- Jeg klarer ikke å tenke på framtiden ennå, men jeg kom meg da Mufaid ble født. Jeg er sikker på at Gud sendte denne babyen for å hjelpe oss, sier Syeda.

Til tross for massiv nødhjelp til området, bor mange av de overlevende fortsatt i midlertidige skur, slik som Syeda, eller i telt. Mindre enn én femdel av de som mistet hjemmene sine i jordskjelvet, har greid å bygge seg nye hus.

Mangler penger

Syedas familie har begynt å bygge et lite hus for henne og barna. Men etter at grunnmuren og alle fire veggene var på plass, slapp de opp for penger.

 

På vei tilbake til landsbyen i pakistansk Kashmir
Foto: STR/PAKISTAN / REUTERS

 

Myndighetene på begge sider av grensen har lovet at alt skal bygges opp igjen. Men det er en kamp mot tiden før en ny vinter setter inn. Pengene som er lovet til oppbyggingen av Teewal-landsbyen, er nå et år forsinket.

- De fleste i landsbyen bor fortsatt i midlertidige skur. Hvis pengene ikke kommer snart, vil de overlevende måtte tilbringe enda en vinter i skurene, sier en av landsbyens ledere.

Nå frykter bistandsorganisasjonene som driver flyktningleirene for de jordskjelvrammede, der det i dag bor 40.000 mennesker, at folk fra landsbyene skal strømme til leirene når de ikke klarer å holde varmen i skurene sine.

De fleste er tilbake

- Alle hus som ble ødelagt, skal gjenoppbygges og vil stå fram som modellandsbyer, sier øverste sjef for delstaten på indisk side. Ghulam Nabi Azad sier seg fornøyd med tempoet i gjenoppbyggingen, og at resten av pengene til landsbyboernes husbygging vil komme snart.

Og ifølge Røde Kors jobber Pakistans regjering med en plan for å gjenreise de fleste husene som ble ødelagt av jordskjelvet. Tross alt har flertallet av de jordskjelvrammede vendt tilbake til landsbyene sine og startet gjenoppbyggingen.

- Vi ser at verdens rikeste land, USA, fortsatt sliter med gjenoppbyggingen av New Orleans ett år etter orkanen ”Katrina”, sier Oxfams Farhana Faruqi Stocker.

- Da er det ikke overraskende at Pakistan har hatt problemer med gjenoppbyggingen av et mye større området i et mye mer utilgjengelig terreng, sier Faruqi Stocker.

Selv om situasjonen i New Orleans gir lite trøst for Syeda og de andre jordskjelvrammede som trenger varme hus før snøen legger seg igjen.

 

Begum Syeda
Foto: DANISH ISMAIL / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt