Hopp til innhold

Meningsmåling: QAnon like populær som store religiøse retninger

15 prosent av amerikanerne er enig i QAnons påstand om at djeveldyrkende pedofile styrer viktige samfunnsinstitusjoner. Like mange mener at patrioter kan måtte ty til vold for å redde landet.

US Senate votes on commission to probe Jan 6 Capitol riot

Den selverklærte QAnon-sjamanen Jacob Chansley under stormingen av Kongressen 6. januar. Mange amerikanere deler hans forestilling om at Trump er utsett til å redde landet fra en ondsinnet maktelite.

Foto: Saul Loeb / AFP

5194 amerikanere fordelt på samtlige delstater har deltatt i målingen som Public Religion Research Institute gjennomførte i mars.

Instituttet ønsket å måle folks holdninger til tre sentrale påstander i konspirasjonsteorien QAnon:

  • Regjeringen, media og finanssektoren kontrolleres av en gruppe. djeveldyrkende pedofile som driver et globalt nettverk for salg av sex med barn. 15 prosent svarte at de er enige i påstanden.
  • Det kommer snart en storm som vil feie maktelitene av banen og gjeninnsette de rettmessige lederne. 20 prosent, én av fem, er enige.
  • Sanne patrioter kan måtte ty til vold for å redde landet. 15 prosent er enige i denne påstanden.

Det siste kan være med på å forklare hvorfor et stort flertall av republikanerne i Senatet i dag klarte å stanse forslaget om å granske stormingen av Kongressen 6. januar.

Richard Barnett slenger beina på pulten til Nancy Pelosis pult

Richard Barnett med beina på skrivebordet til speaker Nancy Pelosi 6. januar. Barnett ble fengslet, men er nå løslatt mens han venter på rettssaken. Over 440 deltakere i angrepet ble pågrepet, og det er ventet at det blir reist tiltale mot enda flere.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Myten om «Q»

Bildet av den selverklærte QAnon-sjamanen med skinnlue og horn inne i Kongressen gikk verden over etter stormingen. Selv hevder Jacob Chansley, «sjamanen», at han bare ønsket «å bringe Gud tilbake til Senatet».

Kongressen måtte hindres i å godkjenne valgresultatet. Tilhengerne mener bare Trump kan redde USA.

Ifølge myten er Q en person som har den høyest mulige sikkerhetsklareringen i USA. Han vet hva som egentlig skjer i det innerste av maktens korridorer, men det er ikke kjent hvem som legger ut meldinger i Qs navn.

Q’s budskap var at Trump til slutt ville arrestere hele gjengen med pedofile samfunnstopper i et voldsomt oppgjør kalt «Stormen». Mange av følgerne trodde akkurat det skulle skje 6. januar.

Jake Angeli under et Trump-møte i Phoenix i november

«QAnon-sjamanen» lover seier for Gud og patriotene. Dette bildet er fra et valgkampmøte i Phoenix, Arizona, i november 2020.

Foto: Ross D. Franklin / AP

Over 30 millioner

Grunnleggeren av meningsmålingsinstituttet sier at han er overrasket over hvor mange som er enige med QAnon-påstandene.

Tallene fra undersøkelsen tyder på at det dreier seg om over «over 30 millioner mennesker», sier Robby Jones til The New York Times.

– Når vi tenker på QAnon, om det var en religion, ville den vært like stor som alle hvite evangelikale protestanter, eller alle hvite i de etablerte protestantiske retningene, sier Jones.

Undersøkelsen viser også at oppslutningen om teoriene er vesentlig større blant hvite evangelikale kristne enn i gjennomsnittet av befolkningen.

Et stort flertall i denne gruppen stemte på Donald Trump både i 2016 og i 2020.

Election 2020 Texas Evangelicals

Evangelikale kristne i Texas utgjorde en viktig del av Trumps velgere. Her to av dem foran en statue av Kristus under valgkampen. Bildet er fra Plano, Texas, 11. oktober 2020.

Foto: Lm Otero / AP

Bare 4 av 10 amerikanere er «helt uenige» i alle tre påstander.

Partipolitiske forskjeller

Andelen som er helt enige i påstandene er større blant republikanere (23 prosent) enn blant demokrater (7 prosent).

Det er også langt flere republikanere enn demokrater blant «tvilerne», 55 mot 46 prosent.

58 prosent av demokratene er helt uenige i påstandene. Det tilsvarende tallet blant republikanere er 21 prosent.

Det er altså bare én av fem republikanere som helt avviser denne konspirasjonsteorien.

Ikke uventet er amerikanere som stoler mest på nyhetskilder på den ekstreme høyresiden også mest tilbøyelige til å være enig i QAnon-påstandene.

Congress Greene Twitter

QAnon-tilhenger Marjorie Taylor Greene (R) ble valgt inn i Kongressen fra delstaten Georgia i november i fjor.

Foto: Susan Walsh / AP

QAnon-tilhengere vinner lokalvalg

Ifølge Time Magazine har tilhengerne av QAnon langt fra gitt opp, selv om noen ble desillusjonerte av at Trump ikke ble innsatt som president i januar.

To erklærte tilhengere ble valgt inn i Kongressen. Langt flere er valgt inn i byråd og skolestyrer rundt omkring i landet.

Fra disse posisjonene fortsetter de å spre sine konspirasjoner.

Tidligere president Trump har til dags dato ikke tatt avstand fra teorien.

Men ifølge The Guardian økte Trumps hotell i Washington D.C. prisene med 180 prosent 3. og 4. mars for å skremme QAnon tilhengere fra å komme til byen. Avisa refererer til hackede politidokumenter som kilde.

En del av tilhengerne trodde nemlig at Trump til sjuende og sist ville bli innsatt 4. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt