– Millioner flere på vei fra Syria

Hvis ikke det internasjonale samfunnet snart finner en løsning på krigen i Syria vil mange tusen flere syrere flykte til Europa, advarer FN.

Syrisk barn sover i Hellas

PÅ FLUKT: Et syrisk barn sover i haveområdet på den greske øya Lesbos. De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl. Tyskland alene venter å motta 800.000 asylsøkere i løpet av året, noe som er flere enn det som kom til Europa i hele fjor.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Staffan de Mistura

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura tror langt flere vil flykte fra Syria hvis ikke det internasjonale samfunnet klarer å løse konflikten.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

– Hvorfor flykter folk? Fordi de har mistet alt håp etter fem år med endeløs konflikt, og de ser bare én vinner, nemlig Daesh, sier FNs Syria-utsending Staffan de Mistura og brukte en annen betegnelse på den såkalte Islamske staten IS.

Ifølge de Mistura er ytterligere én million mennesker i faresonen i det vestlige Syria, og de kan potensielt slutte seg til strømmen av flyktninger som nå skaper kaos i EU.

Det internasjonale samfunnet forsøker stadig å finne en formel for å få slutt på krigen, men «det er ikke lenger tid til en slik langvarig prosess», ifølge de Mistura.

– Ved at de ikke greier å bygge bro over uenigheten, som i det vesentlige gjelder president Bashar al-Assads skjebne, støtter de i virkeligheten en militær utgang på konflikten, som hittil allerede har kostet 250.000 mennesker livet.

– Må våkne

– Det er på tide å finne en løsning. Ellers vil det snart ikke være noen syrere igjen, sier de Mistura.

Det ene forsøket etter det andre som USA og Russland har gjort for å finne en løsning, har mislyktes, og utsiktene til at de skal bli enige, er ikke oppmuntrende, mener han.

I virkeligheten er alle landene enige om at IS er en enorm trussel, og at det er nødvendig med en bred allianse for å demme opp for islamistene.

USA har dannet en koalisjon med de rike gulfstatene Saudi-Arabia, Jordan og Irak og europeiske land for å bekjempe IS i Syria og Irak.

Flyktninger i Europa

Elleve millioner syrere er på flukt fra sine hjem, hvorav fire millioner er flyktninger i utlandet. Dette bildet er tatt i Makedonia.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Uenighet om Assad hindrer fred

I all stillhet samordnes koalisjonens angrep i Irak med Iran, som er alliert med regjeringene både i Irak og Syria, og Assad aksepterer stilltiende USAs og koalisjonens bombeangrep på IS i Syria.

Russland vil gjerne være med i en militær koalisjon mot IS, som russerne også frykter på grunn av smitteeffekten til Kaukasus-regionen. Men den store uenigheten om Assad hindrer en slik koalisjon, og dermed også en fredsavtale.

Russland støtter lojalt opp om Assad og mener det er nødvendig å ha ham med mot IS, mens USA støtter den sekulære motstanden mot Assad og setter som vilkår for fredsforhandlinger og en bred koalisjon at Assad går av.

I tillegg vil ikke Tyrkia kaste seg for fullt inn i krigen mot IS fordi de ser på Assad og kurderne som en større fiende, og Saudi-Arabia nøler fordi de ikke vil bygge opp under Iran.

Dermed undergraver manglende samordning en effektiv kamp mot IS som både verdens stormakter og alle regionens land er enige om er en felles fiende.

SISTE NYTT

Siste nytt