Markeringer til støtte for Putin-kritiker over hele Russland

MOSKVA (NRK) Over hele Russland er det i dag støttemarkeringer for den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Vi vil ha et sivilisert og europeisk Russland sier Jevgenija til NRK.

Demonstrasjon

Mange demonstrerte for Aleksej Navalnyj i Moskva.

Litt over klokken 14 lokal tid begynte folk å samle seg på Pusjkin-plassen sentralt i Moskva. Allerede tidlig på dagen var store politistyrker på plass i sentrum av den russiske hovedstaden, og NRK kunne se busser fulle av opprørspoliti på vei i retning av områdene rundt Tverskaja-gaten.

På sosiale medier er det allerede lagt ut bilder der politiet fører bort noen av demonstrantene.

Demo på Pusjkinplassen

Mange er møtt på Pusjkin-plassen i Moskva for å gi sin støtte til Aleksej Navalnyj

Foto: Bildet fra Twitter

Tilhengerne av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnij sier at de har hatt markeringer i nærmere 80 byer.

Jevgenija

Jevgenija var en av dem som deltok i støttedemonstrasjonen for Aleksej Navalnyj i Moskva i dag.

Foto: Morten Jentoft

–Jeg er med på demonstrasjonen fordi jeg ønsker et sivilisert, demokratisk og europeisk Russland sier Jevgenija, som NRK snakker med mens en gruppe Navalnij-tilhengere runder oppover Vozdvizjenkagaten i sentrum av Moskva, like utenfor presidentkontorene i Kreml.

Politiet var møtt mannsterkt opp i sentrum av Moskva, og hadde blant annet blokkert tilgangen til Moskva. Men bortsett fra noen få arrestasjoner valgte de denne gangen ikke å gripe inn overfor demonstrantene.

Politiet ved Kreml

Et massivt oppbud av politi hindret demonstrantene å komme inn på den Røde plass

Foto: Morten Jentoft

Navalnyj ble mandag denne uken fengslet i 20 dager for å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

Selv mener han at russiske myndigheter bryter landets grunnlov som gir rett til markeringer og demonstrasjoner.

Putin-kritikeren sluppet fri igjen

Får Navalnyj stille i presidentvalget?

Det er også høyst usikkert om han får anledning til å delta i det planlagte presidentvalget i mars neste år, fordi han har en vilkårlig dom for underslag hengende over seg.

Dagens markeringer skjer på 65-årsdagen til den russiske presidenten Vladimir Putin, som er klar favoritt til å vinne presidentvalget.

Meningsmålinger viser at av dem som har bestemt seg for å stemme ved valget vil nærmere 50 prosent stemme på Putin mens bare en prosent støtter Navalnyj.

Møt noen av de unge russiske Putinkritikerne

Putin fortsatt populær

Nærmere 80 prosent av russerne sier at de i hovedsak er fornøyd med måten Vladimir Putin leder Russland på. Putin har i praksis styrt Russland siden høsten 1999.

Det var i følge politiet rundt 700 Navalnij-tilhengere som møtte opp i Moskva idag for å gi sin støtte til den fengslede politikeren. Da NRK møtte demonsrantene, var de ikke mer enn ca 100 som marsjerte rundt i gatene, mens politiet swtod å så på.

–Jeg er ikke redd for å bli arrestert. Vi får bare en bot, og det er ikke så farlig sa Jevgenija til NRK, mens hun fortsatte oppover i retning av Novyj Arbat-gaten.

Navalnyjdemonstranter på Tverskajagaten

Tilhengere av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fikk stort sett demonstrere i fred i sentrum av Moskva i dag.

Foto: Morten Jentoft

Aleksej Navalnyj har den siste måneden gjennomført en rekke møter i russiske provinsbyer, og har samlet overraskende mye folk, blant annet i Murmansk og Arkhangelsk i nord-Vest-Russland.

Navalnyjs hovedbudskap er at Russland er styrt av en klikk rundt president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev som er gjennomkorrupte og som har beriket seg og sine venner på bekostning av vanlige folk. En video om hvordan statsminister Medvedev disponerer store eiendommer er sett av rundt 25 millioner mennesker.

Aleksej Navalnyj

Den russiske opposisjonslederen Alexei Navalnyj planlegger demonstrasjoner i 80 byer i Russland på president Vladimir Putins 65 årsdag. Dette bildet er fra en demonstrasjon i Moskva i mai i år.

Foto: Ivan Vodopyanov / AFP

Jekaterinburgs ordfører med på markering

For en uke siden offentliggjorde han en ny video om Vladimir Solovjov, en av Russlands mest kjente journalister. Solovjov fremstiller seg selv som en varm støttespiller til Putin og russisk patriotisme, men er selv mangemillionær med en gigantisk eiendom ved Como-sjøen i Nato-landet Italia.

Selv om myndighetene mange steder har lagt ned forbud mot dagens markeringer, så tyder de første meldingene på at tusenvis av mennesker likevel har møtt opp for å gi sin støtte til Navalnyj.

I en av Russlands største byer Jekaterinburg viser meldinger på Twitter at også byens ordfører Jevgenij Rojsman var til stede. Rojsman er en av få regionale ledere i Russland som ikke hører til Putins parti Det forente Russland.

Jevgenij Roijsman

Jekaterinburgs populære ordfører Jevgenij Rojsman dukket opp på støttemarkeringen for Navalnyj i dag

Foto: Bilde fra Twitter

SISTE NYTT

Siste nytt