– Tilstanden er fortsatt kritisk for Nelson Mandela

Tilstanden til den tidligere presidenten i Sør-Afrika, Nelson Mandela, er fortsatt kritisk, ifølge president Jacob Zuma.

Nelson Mandela trekker seg fra offentligheten

Tilstanden til Nelson Mandela skal ha forverret seg kraftig de siste 24 timene.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Nelson Mandela etter løslatelsen 11. februar 1990

Nelson Mandela etter løslatelsen 11. februar 1990.

Foto: ALEXANDER JOE, Alexander Joe / AFP

Det opplyste Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, på en pressekonferanse mandag.

– Legene gjør alt de kan for at han skal ha det bra, sa Zuma som ikke ønsket å gi flere detaljer om Mandelas helsetilstand.

– I gode hender

Det var i en presseuttalelse som ble lagt ut på den sørafrikanske regjeringens nettsider søndag at det ble opplyst om at Mandelas tilstand er forverret..

– Tilstanden til den tidligere presidenten er nå kritisk, sa Zuma.

– Legene forsikrer seg om at Mandela har det komfortabelt. Han er i gode hender, opplyste Zuma søndag.

Zuma besøkte Mandela på sykehuset i Pretoria i går, og ble informert av legeteamet som behandler ham om at Mandelas tilstand hadde forverret seg de siste 24 timene.

15 dager på sykehus

Presidenten avsluttet meldingen med å oppfordre hele verden til å be for Mandela, hans familie og legene som tar seg av ham under denne vanskelige perioden.

94 år gamle Nelson Mandela har vært innlagt på sykehus i 15 dager med alvorlige lungeproblemer. Tilstanden er blitt betegnet som meget alvorlig.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har besøkt Mandela flere ganger på sykehuset i Pretoria, og kommet med oppdateringer på den tidligere presidentens tilstand. Forrige uke kunne han bekrefte at Mandela var på bedringens vei.

Forbereder seg på farvel

Mandela har vært ut og inn av sykehus en rekke ganger de siste årene, i stor grad på grunn av lungeproblemer. I 2012 ble han operert for gallestein.

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

Sørafrikanerne forbereder seg nå på å ta farvel med det 94 år gamle frihetsikonet, som ble tildelt Nobels fredspris i 1993 sammen med Sør-Afrikas daværende president F. W. de Klerk.

Allerede få timer etter innleggelsen for to uker siden uttalte en talsmann for Mandelas tidligere parti, regjeringspartiet ANC, at nasjonen er forberedt på det verste.

Mandela-støttespiller med "bli bedre"-plakat

Mandela-støttespiller med 'bli bedre'-plakat.

Foto: Ben Curtis / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt