NRK Meny
Normal

Nelson Mandela innlagt med lungebetennelse

Myndighetene i Sør-Afrika bekrefter at tidligere president Nelson Mandela (94) er innlagt på sykehus med lungebetennelse. – Han har mistet noe av gnisten, det er vondt å se ham eldes, sier kona.

Nelson Mandela - juli 2012

Nelson Mandela viser seg sjelden offentlig. Her er han likevel fotografert i juli i år.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Det var lørdag Mandela ble innlagt på et sykehus i Pretoria. På sykehuset har han gjennomgått flere undersøkelser.

Nå bekrefter prøveresultatene at Nelson Mandela har en lungeinfeksjon, melder kontoret til sittende president Jacob Zuma.

– Legene har gjennomgått testene, og de viser at en tidligere infeksjon i lungene har vendt tilbake, sier de sørafrikanske myndighetene.

Zuma besøkte Mandela på sykehuset søndag. I uttalelsen som presidenten har sendt ut i dag understrekes det at den 94 år gamle tidligere presidenten får den nødvendige behandlingen for lungeinfeksjonen.

Ifølge myndighetene skal behandlingen fungere bra for Mandela så langt.

– Har mistet noe av gnisten

Graca Machel

Graca Machel

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

I et intervju med en sørafrikansk tv-kanal sier kona, Graca Machel, at den 94 år gamle mannen har mistet noe av livsgnisten.

– Hans ånd og gnist, den er i ferd med å falme. Det er vondt å se ham eldes, selv om man forstår og vet at det skjer, sa hun.

Mandelas barnebarn, Ndileka, sa til den samme fjernsynskanalen at bestefaren har godtatt at sykdom kan være en del av det å bli eldre.

– Man kommer til et punkt der man bli avhengig av andres hjelp og det har han akseptert, sa hun.

Viser seg ikke offentlig

Det er andre gang Mandela blir lagt inn på sykehus i år. Lørdag ble han fraktet fra boligen sin i landsbyen Qunu til hovedstaden.

Same dag opplyste regjeringen at Mandela hadde det bra, men at han skulle ta prøver.

LES OGSÅ: 10-åring fikk nobelt besøk

Nelson Mandela ble i 1994 valgt som den første svarte presidenten i Sør-Afrika.

Han har den siste tiden hatt svekket helse.

Mandela har ikke vist seg offentlig siden Sør-Afrika arrangerte VM i fotball i 2010, men tar fremdeles imot viktige gjester fra inn- og utland.

Roer bekymringer

Etter at det ble kjent i helgen at Mandela var innlagt på sykehus igjen har hele Sør-Afrika ventet spent på hva som feilet den tidligere lederen.

At resultatene nå er offentliggjort av det militære sykehuset der Mandela behandles roer eventuelle spekulasjoner rundt tilstanden.

Myndighetene og sykehuset har flere ganger nektet å svare på hva som feilet helsen hans. At ingen ville svare om tilstanden gjorde at svært mange ble bekymret for mannen som regnes som den første demokratisk valgte presidenten blant de 50 millionene som bor i Sør-Afrika.

Av tilhengerne kalles han ofte bare «Madiba», som stammer fra stammenavnet til den stammen han tilhører.

I januar 2011 ble Nelson Mandela innlagt på et sykehus i Johannesburg for noe som først ble omtalt som rutinemessige tester. Det viste seg derimot å være en akutt infeksjon i luftveiene.

Den gangen oppstod det kaos ved sykehuset med et stort antall journalister og skuelystne. Noen tok seg til og med inn på sykehusets avdelinger på jakt etter den tidligere presidenten.

Etter hendelsene tok et militærsykehus over ansvaret for helsebistanden til Mandela. Det har igjen ført til svært lite informasjon om tilstanden til den tidligere presidenten under hans nåværende sykehusinnleggelse.

TV-bil ved sykehus der Nelson Mandela er innlagt

Selv om et militærsykehus (i bakgrunnen) har tatt over behandlingen av Mandela er det fortsatt mye presse til stede. Her en TV-bil foran sykehuset der Nelson Mandela er innlagt.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt