Malala endelig hjemme

Fredsprisvinner Malala Yousafzai har vendt hjem til Swat-dalen i Pakistan, der hun for drøyt fem år siden ble skutt av Taliban.

Malala

Under streng bevoktning av det pakistanske forsvaret kom Malala hjem til Mingora lørdag.

Foto: ABDUL MAJEED / AFP

Lørdag ankom 20-åringen under streng bevoktning av det pakistanske forsvaret Mingora-området, der familie og venner tok imot henne.

Det var i Mingora opprørere fra Taliban stanset skolebussen hun satt på 12. oktober 2012 og skjøt den unge jenta i hodet.

Bakgrunnen for angrepet var at Malala hadde markert seg som en forkjemper for jenters rett til utdanning, blant annet ved å skrive en blogg, noe Taliban sterkt mislikte.

Uredd forkjemper

Etter angrepet ble Malala fløyet til Storbritannia, der dyktige kirurger greide å redde henne, og hun har siden reist verden rundt og markert seg som en uredd forkjemper for menneskerettigheter og barns rett til skolegang.

Malala, som i dag er student ved Oxford-universitetet i Storbritannia, ble i 2014 den yngste person noensinne som er tildelt Nobels fredspris i en alder av 17 år.

Malala i Swat

Malala Yousafzai, faren Ziauddin Yousafzai og broren Atal Yousafzai møtte i dag rektoren ved Swat Cadet College Guli Bagh under besøket i Mingora.

Foto: ABDUL MAJEED / AFP

Gledestårer

Malala har ikke vært tilbake i Pakistan før nå, og la ikke skjul på sin glede da hun ankom Islamabad torsdag.

– Hele tiden har jeg drømt om å dra tilbake til Pakistan og møte folk på gatene i fred og uten frykt. Nå har det faktisk skjedd, sa hun med tårer i øynene etter å ha blitt tatt imot av statsminister Shahid Khaqan Abbasi.

– Du er den sterkeste av Pakistans stemmer mot ekstremisme, kvitterte Abbasi, som omtalte Malala som Pakistans datter.

Aamir Sheikh, Malala Yousafzai

Høyrepolitiker Amir Javed Sheikh var lørdag tilstede under et arrangement i Islamabad der Malala Yousafzai og hennes far Ziauddin Yousafzai deltok.

Foto: Aamir Sheikh
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt