NRK Meny
Normal

Madoff forsøkte felles selvmord

Etter at Wall Streets største svindel var avslørt, bestemte ekteparet Ruth og Bernie Madoff seg for å dø – sammen – på julaften. Nå er familien splittet.

Ruth Madoff

Ruth Madoff har gitt sitt første store TV-intervju om Madoff-skandalen.

Foto: Peter Kramer / Ap

I sitt første intervju sammen snakker Ruth Madoff og sønnen Andrew offentlig om svindelskandalen. Det skjedde i CBS-programmet «60 Minutes» og NBCs «Today» som ble sendt i natt norsk tid.

Det har vært tre tøffe år siden investorselskapet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC falt sammen i desember 2008. Madoff var da regnet som en av de mest vellykkede investorene på Wall Street.

Bernie Madoff

Bernie Madoffs finanssvindel vakte enorm oppmerksomhet.

Foto: MARIO TAMA / AFP

Både kona Ruth og begge sønnene, Andrew og Mark, arbeidet i firmaet - det samme gjorde broren Peter og niesen Shana.

– Jeg har løyet for dere

Madoffs kunder rommet alt fra svært formuende amerikanere, spesielt jødiske, til vanlige småsparere og Hollywood-kjendiser. Fellesnevneren var at mange tapte alt de hadde investert da bomben sprang i desember 2008. Rundt 36 milliarder kroner skal ha gått gjennom Madoff-systemet i årenes løp.

Sannheten kom for en dag hjemme i foreldrenes leilighet, etter at Madoff var blitt konfrontert på kontoret av sønnene.

– Han startet å gråte, og dette var en mann som ikke var spesielt emosjonell, så det var sjokkerende å se. Han spurte om vi kunne snakke videre hjemme – og der kom innrømmelsen, forteller Andrew Madoff til CBS.

– Han sa at forretningene var bygget opp som et Ponzi-spill, at alt nå var tapt, at selskapet var konkurs, at han var konkurs. Deretter brast han ut i krampegråt. Jeg fikk sjokk. Det var som hodet skulle eksplodere, jeg hadde ikke blitt mer overrasket om han fortalte at han var en alien fra verdensrommet.

– Det første spørsmålet min mor, som var like sjokkert, stilte var: Hva er Ponzi-spill? Hun skjønte ikke uttrykket. Jeg tror det var jeg som svarte: «Det betyr at alt er juks».

Ifølge Andrew svarte faren: «Jeg har løyet for dere, i alle år. Jeg har løyet for alle. Jeg har løyet for meg selv.»

– Min bror var den første som reagerte. Han sa «Jeg må ut herfra». Han var rasende, og stormet ut av rommet. Deretter gikk jeg, forteller Andrew Madoff.

Dagen etter, 11. desember meldte Bernie Madoff seg for New York-politiet, etter press fra sønnene. Dermed var en av tidenes største finansskandaler et faktum.

Mange har tvilt på hvordan resten av familien ikke kunne vite, gitt at de jobbet i investeringsselskapet. Men alle, inkludert Madoff selv, har holdt på at de ikke visste og skjønte.

Ingen av dem har blitt siktet for ulovligheter i etterkant, men de ble anklaget og saksøkt for ikke å ha oppdaget svindelen.

Cathrine Hooper, Andrew Madoff og Ruth Madoff

Ruth Madoff (t.h.) sammen med sønnen Andrew Madoff og hans forlovede Cathrine Hooper i «Today» på NBC.

Foto: Peter Kramer / Ap

Trodde på mannen

24. desember mottok brødrene hver sin pakke. De inneholdt flere av morens smykker og antikke juveler, verdt millioner av dollar.

– Jeg gjenkjente dem, men forstod ikke hvorfor jeg mottok dem på denne måten, sier Andrew Madoff.

– På julaften det året, følte vi det så tungt at vi bestemte oss for å avslutte livet. Det hadde vært forferdelig dager, med utskjellende telefoner og e-poster fulle av hat.

Ruth Madoff

Ruth Madoff slik hun så ut for to år siden.

Foto: Mary Altaffer / Ap

– Jeg utbrøt. «nå orker jeg ikke mer». Det at det var julaften gjorde det ekstra tungt.

– Jeg vet ikke hvem av oss som kom på ideen. På kvelden etter at jeg gjort i stand pakkene med smykker jeg trodde mine barn og barnebarn ville sette pris på, tok vi en mengde sovepiller og la oss på sengen for å sovne inn sammen, bort fra alt. Men vi våknet opp neste morgen, forteller Ruth om seg selv og ektemannen.

Ruth og Bernie Madoff traff hverandre mens de begge gikk på high school, og de giftet seg i 1959. Investeringsselskapet ble grunnlagt året etter.

Etter hvert som suksessen kom, ble ekteparet en del av New York-sosieteten, der Bernie Madoff hadde stor tiltro og enda flere verv. Madoff var en av grunnleggerne av teknologibørsen Nasdaq og var børsens styreleder i flere år.

Ruth beskriver selvmordsforsøket som impulsivt, og ikke særlig gjennomtenkt, men sier hun var dypt deprimert over situasjonen.

Hun har tidligere beskrevet hvordan hun ble betraktet som spedalsk etter avsløringen, selv hos sin faste frisør og skjønnhetssalong og ble bedt om ikke å komme dit mer.

Hun var rett og slett ikke velkommen, verken der eller i sin tidligere omgangskrets. For mange hadde tapt for mye penger.

Bernie Madoff ble dømt til en fengselsstraff på 150 år. De to første årene stod ektefellen ved hans side og besøkte ham i fengselet.

Ruths kontakt med mannen førte til brudd med sønnene.

Besatt av mediedekningen

På toårsdagen for farens arrestasjon, 11. desember i fjor, hengte Mark Madoff seg i sin leilighet på Manhattan.

– Det var forferdelig. Jeg ønsker jeg kunne si at jeg ble sjokkert, men jeg ble ikke det.

– Mark var blitt helt besatt av hva mediene skrev. Jeg prøvde å si at han måtte la være å lese alt, at han ikke måtte identifisere seg med alt som stod på trykk.

Mark Madoff

Avdøde Mark Madoff og kona Stephanie. Hun har senere skrevet bok om familien og skandalen.

Foto: Ap

– Det var selvsagt fryktelig for alle, men vi måtte bare igjennom det, forteller Andrew Madoff i intervjuet.

Han sier broren sakte, men sikkert mistet fotfestet.

– Det var forferdelig å se ham slik. Han hadde forsøkt å ta livet sitt ett år tidligere, og da var det absolutt knusende. Vi stod hverandre svært nær, han var min beste venn. Alt jeg ønsket var å kunne hjelpe ham, fortsetter en tydelig rørt Madoff.

Dagen før selvmordet, stod det ifølge moren Ruth, en artikkel i Wall Street Journal på trykk som hun beskriver som «forferdelig».

– På en måte forstod jeg ham, jeg mener, jeg gikk også gjennom de samme kvalene, den samme skammen. Det hele var fryktelig. Vi hadde alle vært så stolte av hvem vi var, og Bernies suksess i bransjen. Det har vært vanskelig, svært vanskelig, sier Ruth Madoff.

Hun sliter fortsatt med tankene om sønnens død.

– Jeg ønsker, inntil min dødsdag, at jeg hadde gjort som han ønsket, sier Ruth Madoff og refererer til sønnens krav om brudd med ektemannen. Men hun valgte å stå last og brast med sin mann.

– Jeg vet ikke om det ville ha endret noe, men hvis jeg kunne ha gjort noe annerledes, eller i det minste forsøkt, ville byrden ha vært litt lettere. Jeg tror det verste foreldre kan oppleve, er å oppleve å miste et barn på denne måten, sier Ruth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Båren med Mark Madoff

Båren med Mark Madoff fraktes vekk 11. desember 2010, nøyaktig to år etter at svindelen ble kjent for omverdenen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Vil aldri se faren igjen

I etterkant av brorens død, ble moren og den gjenlevende sønnen Andrew forsont.

Faren derimot kommer han aldri til å se igjen.

– Hva han gjorde overfor meg, overfor min mor og overfor min familie er utilgivelig. Hva han gjorde mot tusener av andre mennesker. Jeg vil aldri forstå det. Og jeg vil aldri tilgi ham for det. Og jeg vil aldri snakke med ham igjen.

Auksjon Bernie Madoff

Innbo fra leilighet og feriehus gikk under hammeren i november 2010 for å skaffe penger til boet.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp
Sko tilhørende Bernie Madoff

Selv skoene ble auksjonert bort.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Ruth Madoff bor nå i en treromsleilighet i Florida. Den gedigne luksusleiligheten på Manhattan er tvangssolgt, det samme er feriehuset i Palm Beach og alt innboet. Selv klær og sko gikk på auksjon.

Selv om hun ikke lenger har kontakt med sin ektemann i fengselet, har Ruth Madoff tidligere sagt at hun ikke kommer til å søke om skilsmisse.

– Hva er vitsen? Han skal jo sitte der i 150 år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt