Assad-regimet lover våpenhvile i helga

Regimet til Syrias president Bashar al-Assad kommer til å innstille sine militære operasjoner fra fredag til mandag, ifølge hæren i landet.

Opprørere i kamp i Aleppo-området 24. oktober 2012

Onsdag var det fortsatt full krig i områder ved storbyen Aleppo. Her sees opprørssoldater i det granater slår ned mot området de befinner seg i.

Foto: Narciso Contreras / Ap

Opplysningene kommer fra hærledelsen i landet som sier de ønsker å følge oppfordringen fra FNs spesialutsending.

– Militære operasjoner vil stoppe i Syria fra fredag morgen, og fram til mandag den 29. oktober, sa en talsmann for hæren på statlig syrisk fjernsyn torsdag ettermiddag.

Vil fortsatt svare på opprørsangrep

Lakhdar Brahimi

FNs spesialutsending for Syria Lakhdar Brahimi har foreslått en våpenhvile under den muslimske høytiden Id al-Adha.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Regimet sier de vil holde våpenhvile under høytiden Id al-Adha, men reserverer seg samtidig og sier at de fortsatt vil svare på opprørsangrep.

Også våpen- eller troppetransporter vil bli slått ned på tross våpenhvilen.

– Vi vil også reagere mot terroristgrupper som forsøker å forsterke sine stillinger ved å transportere våpen eller forsterkninger, sa talsmannen fra hæren og understreket at dette også gjelder eventuelle våpentransporter inn til Syria fra nabolandene.

En kommandør i Den frie syriske hæren sier til Reuters at de også vil respektere våpenhvilen fra fredag.

Den frie syriske høren er en av de aller største opprørsgruppene, og er klare på at de vil ha våpenhvile. De har likevel krav på samme måte som regimet. Opprørsgruppen krever å få løslatt fanger fredag, og sier de også vil svare på angrep, ifølge Reuters.

En annen opprørsgruppe derimot sier de ikke vil respektere våpenhvilen. Talsmann for for gruppen Ansar al-Islam, Abu Moaz, sier han også tviler på om regimet vil la være å gjennomføre krigshandlinger i perioden.

Våpenhvilen kommer etter et forslag fra FNs spesialutsending til Syria. Lakhdar Brahimi tok over den vanskelige oppgaven med å forsøke å få til fred i landet fra Kofi Annan i august.

Flyktninger fra Syria i leir i Jordan

Syriske innbyggere er i tusentall fordrevet av krigshandlingene, både i eget land og til nabolandene. Her fra en flyktningleir i nabolandet Jordan.

Foto: ALI JAREKJI / Reuters

Håper å kunne hjelpe tusener under våpenhvilen

Spesialutsendingen som har tatt over jobben prøver nå å gjenoppstarte politiske samtaler mellom partene i det krigsherjede landet.

Da håper Brahimi at en våpenstillstand skal kunne hjelpe. Håper er at den fire dager lange våpenhvilen kan skape klima for samtaler som igjen kan føre til mer varig fred.

Et annet mål med den midlertidige våpenhvilen er å få inn humanitær hjelp til områder som har vært så hardt preget av krigshandlinger at det ikke har vært mulig hittil.

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) opplyser at de vil forsøke å hjelpe tusenvis av syriske familier under våpenhvilen.

– Totalt klargjør vi nå rundt 550 tonn varer for distribusjon inne i Syria. Varene kan forhåpentligvis nå 13 000 familier, noe som tilsvarer rundt 65 000 mennesker i svært hardt utsatte områder, sier en talsmann for UNHCR til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt