Lokket turister til Litauen med bilder fra Oslo

Litauen lokket turister til landet sitt med bilder av Bogstadvannet i Oslo under slagordet «Real is Beautiful». Nå blir kampanjen gjort til spott og spe, og turistsjefen må finne seg noe annet å gjøre.

Skjermdump av bilde av folk som går på skøyter som litauiske myndigheter har lagt ut

Tør du å teste isen på Litauens innsjøer?, skrev litauiske myndigheter til dette bildet, i et forsøk på å lokke turister til landet. Men bildet skal være fra Bogstadvannet i Oslo.

«Real is Beautiful» heter det i kampanjen fra det statlige turistkontoret i Litauen som skal lokke turister til det vesle EU-landet med snaue tre millioner innbyggere.

Problemet er bare at bilder som skulle vise landets naturlige egenart og kultur, langt ifra er hva det gir seg ut for å være.

Flere av bildene som er brukt i turistreklamen i sosiale medier, er ikke tatt i Litauen, men i blant annet Norge, Finland og Slovakia.

Ett av bildene viser folk som går på skøyter, og i teksten som litauiske myndigheter har skrevet til bildet, heter det: «Litauens islagte innsjøer kan by på utfordringer. Er du modig nok til å gå ut på innsjøen Galvé for å teste isen?»

Flere har imidlertid påpekt at bildet er tatt ved Bogstadvannet i Oslo.

NRK har også funnet bildet fra Bogstadvannet, akkurat det samme som litauiske turistmyndigheter brukte i sin reklame, på bildetjenesten Shutterstock.

Storm i sosiale medier

Litauen har markert seg internasjonalt og ikke minst overfor Russland de siste månedene fordi de har tatt imot flere hundre NATO-soldater med åpne armer den siste tiden. Styrken blir permanent og har tysk kommando.

Det uvanlige reklamegrepet for Litauen har skapt et vel så stort engasjement. Svært mange Facebook-brukere har postet bilder av internasjonale landemerker og beskrevet dem som steder i Litauen under emneknaggen #realisbeautiful.

Litauen "Real is Beatiful".

Ironiske reklamer for landet ved Østersjøens sørøstlige bredde under navnet "Real is Beatiful" har tatt av på Facebook.

Statsminister Saulius Skvernelis har kastet seg på bølgen. Han postet et bilde av EU-kommisjonens bygning i Brussel og skrev: «Fra i morgen skal vi begynne å jobbe i vårt nye regjeringsbygg i Karoliniskes».

Karoliniskes er i virkeligheten en drabantby utenfor hovedstaden Vilnius.

Nuo rytojaus pradedame dirbti naujame Vyriausybės pastate Karoliniškėse :) #realisbeautiful

Posted by Saulius Skvernelis on Thursday, February 9, 2017

Turistsjefen angrer ikke

Turistmyndighetene forsvarer billedbruken sin. De mener den fungerer bra med det som var hensikten, som var å «kommunisere en følelse» .

LITHUANIA-POLITICS

Litauens statsminister Saulius Skvernelis (46) ber om en gransking.

Foto: PETRAS MALUKAS / Afp

– Jeg angrer ingenting, sier styreleder Jurgita Kazlauskiene i Turistavdelingen, som ligger under finansdepartementet.

Men bare timer etter statsministerens humoristiske Facebook-melding får pipen en annen lyd. Nå kaller han kampanjen for svindel og ber om en gransking av hvordan dette kunne skje.

Turistsjefen ble så bedt om å gå av.

SISTE NYTT

Siste nytt