Hopp til innhold

Löfven: – Et angrep på det svenske demokratiet

Et trettitalls ruter ble knust og inngangspartiet smadret da en kraftig bombe ble sprengt utenfor politihuset i Helsingborg i natt.

Stefan Løfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier etter nattens bombeangrep at vold mot politiet ikke kan aksepteres.

Foto: NRK

– Et angrep på politiet er i forlengelsen et angrep på vårt demokrati, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Gjerningsmennene er fortsatt på frifot etter bombeangrepet. Avisa Expressen skriver at politiets arbeidsteori er at årsaken kan være politiets framgangsrike arbeid mot kriminelle.

Kan ikke aksepteres

Löfven satte seg raskt i kontakt både med politiet sentralt og politiet i Sør-Sverige etter bombeangrepet natt til i dag.

– Vold mot politiet kan aldri aksepteres, og nå er det viktig at de ansvarlige pågripes. Nattens ugjerning viser at vi må fortsette og intensivere kampen mot den grove kriminaliteten. Med strengere lover, bedre verktøy og økte ressurser til politiet skal vi bekjempe volden og øke tryggheten, skriver Löfven videre.

EXPLOSION POLISHUSET HELSINGBORG WEB_INRIKES

Politiet sikrer seg spor etter bombeangrepet som ødela inngangspartiet til politihuset i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Kraftig smell

Den kraftige detonasjonen hørtes over et stort område. Politihuset ligger i bydelen Berga og politiet fikk umiddelbart inn flere innringninger rundt klokken 00.20 natt til i dag.

Det ble tidlig klart at det var politihuset det dreide seg om og at inngangspartiet var ødelagt. Eksplosjonen var så kraftig at alle ruter i huset rett ovenfor ble knust.

Ingen kom til skade i eksplosjonen selv om det var politifolk på vakt. Politiet tar imot publikum i mobile enheter utenfor det ødelagte inngangspartiet. Deler av virksomheten i politihuset måtte flyttes til andre steder. Passhåndteringen måtte legges til politiet i Landskrona og Ängelholm.

Angrep mot samfunnet

Rikspolitisjefen i Sverige Dan Eliasson sier i en pressemelding at dette er et angrep mot det svenske samfunnet.

– Et angrep mot politiet er ikke bare et angrep mot samfunnet, men også et angrep mot alle menneskers sikkerhet ettersom det er dem vi er til for å beskytte. Det er veldig alvorlig, sier rikspolitisjefen.

Helsingborg-politiet satte i morgentimene opp flere veisperringer i området rundt politihuset, skriver Aftonbladet. Ikke fordi de hadde noen mistenkte, men for å forsøke å finne noen ledetråder etter gjerningspersonene.

De er svært interessert i opplysninger fra publikum.

SWEDEN-SECURITY/

Politiet holder vakt utenfor politihuset i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT / REUTERS

Lar seg ikke påvirke

På en pressekonferanse i formiddag sa politiet at de ikke visste hvem som kan stå bak.

– Vi kan slå fast at om noen tror at de på noe vis kan påvirke oss, så tar de feil, sa politimesteren i Helsingborg, Patric Heimbrand.

Politimesteren har antydet at det kan ha å gjøre med at de arbeider mot grovt kriminelle miljøer og har framgang i bekjempelsen av disse, men mer konkret vil han ikke kommentere om hvem som kan stå bak bombeangrepet.

Politiet vil ikke si noe om mistenkte etter eksplosjon ved politistasjonen i Helsingborg

SISTE NYTT

Siste nytt