NRK Meny
Normal

Libyas overgangsråd vil ikke utlevere Lockerbie-bomberen

Libyas nye makthavere vil ikke utlevere mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for Lockerbie-bombingen i 1988.

Lockerbie-bombingen i 1988

En politimann går forbi vrakrestene etter flyet som ble bombet i Lockerbie i Skottland i desember 1988.

Foto: Arkivfoto / Ap

– Vi vil ikke gi noen libysk borger til Vesten, sier opprørsrådets justisminister Mohammed al-Alagi til journalister i Benghazi søndag.

Libyeren Abdel Basset al-Megrahi ble dømt til livsvarig fengsel for angrepet mot et Pan American-fly over Lockerbie i Skottland i 1988. Flyet gikk i oppløsning i lufta over den skotske småyen, og delen ble spredd utover et stort område.

270 omkom

270 mennesker mistet livet. 259 av de døde var om bord på flyet som eksploderte, i tillegg ble elleve personer på bakken drept.

I november 1991 ble to libyske agenter, Abdel Baset Ali Mohammed Al-Megrahi og Al Amin Khalifa Fhimah, anklaget for å ha stått bak bombingen. I 2001 ble Fhimah frikjent, mens Al-Megrahi ble dømt til livsvarig fengsel.

Men etter å ha sonet elleve år av livstidsdommen sin, slapp Megrahi fri i fjor. Forklaringen fra de libysike myndighetene var at Megrahi hadde fått uhelbredig prostatakreft, og at han derfor hadde kort tid igjen å leve.

– Vi utleverer ikke libyere

Den avgåtte justisministeren i Libya Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil sa i februar at det var Muammar al-Gaddafi selv som ga ordre om Lockerbie-attentatet.

Men til tross for den tidlige løslatelsen, vil ikke opprørerne utlevere gjerningsmannen.

– Megrahi har allerede blitt dømt en gang, og han vil ikke bli dømt igjen. Vi utleverer ikke libyske statsborgere, det gjør Muammar Gaddafi, sa opprørernes justisminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt