Hopp til innhold

Leder for Irans atomprogram drept i attentat

Den iranske atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh er drept i et attentat utenfor Teheran. Det bekrefter forsvarsdepartementet i Iran.

m3sBmUeFe5Y

Bildet skal vise bilen Mohsen Fakhrizadeh satt i da han ble utsatt for et attentat. Bildet er frigitt av iransk statlig TV.

Foto: AFP

Fakhrizadeh døde på sykehus etter et angrep i byen Absard, rundt 70 kilometer øst for den iranske hovedstaden Teheran.

Detaljene rundt attentatet er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået Fars angrep væpnede menn bilen hans da han kom kjørende.

Tre eller fire av angriperne ble ifølge nyhetsbyrået drept i skuddvekslingen som fulgte.

Dette avvises av den israelske TV-stasjonen Channel 13s seniorkorrespondent Alon Ben-David, som er kjent for å ha gode kontakter innen israelsk etterretning. Ifølge ham unnslapp samtlige angripere.

Anklager Israel for å stå bak

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier det er sterke indikasjoner på at Israel står bak angrepet.

Laster Twitter-innhold

– Terrorister drepte i dag en framstående iransk forsker. Denne feigheten, som det er sterke indikasjoner på at Israel står bak, viser at de skyldige er svært krigslystne, skriver Zarif på Twitter.

En amerikansk tjenestemann og to etterretningskilder sier til The New York Times at Israel sto bak attentatet.

Atomforsker Mohsen Fakhrizadeh er drept i et attentat utenfor Teheran.

Atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh er drept i et attentat utenfor Teheran.

Foto: Wana News Agency / Reuters

Lover hevn

Den iranske generalstabssjefen Mohammad Bagheri advarer om at det vil bli tatt hevn mot dem som sto bak attentatet på forskeren Mohsen Fakhrizadeh.

– Terrorgrupper, lederne og gjerningsmennene bak dette feige attentatet bør vite at en alvorlig hevn venter dem, skriver han i en Twitter-melding som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Bagheri omtaler Fakhrizadehs død som «et bittert og tungt slag».

– Vi forsikrer om at vi ikke vil hvile før vi har jaget og straffet dem som var involvert, skriver han.

– Husk dette navnet

Fakhrizadeh ledet ifølge den israelske avisa Haaretz det iranske atomprogrammet og ble i 2008 satt på USAs sanksjonsliste.

Det er uklart hvilken posisjon han hadde nå.

I 2018 ble han navngitt av Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse.

– Husk dette navnet, sa Netanyahu, som anklager Iran for å utvikle atomvåpen i skjul.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu navnga Moshen Fakhrizadeh under en pressekonferanse i Tel Aviv. 30. april, 2018.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu navnga Moshen Fakhrizadeh under en pressekonferanse i Tel Aviv. 30. april, 2018.

Foto: Amir Cohen / Reuters

Ledet atomprogram

Etter at president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran i 2018, innførte amerikanerne sanksjoner mot organisasjonen Fakhrizadeh ledet, kjent under forkortelsen SPND.

Ifølge amerikanske myndigheter var dette en militær organisasjon som vurderte muligheter for å utvikle atomvåpen.

Iranske myndigheter aviser at de ønsker å utvikle slike våpen.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekreftet i en rapport i 2015 at Fakhrizadeh tidligere ledet et program som undersøkte «en mulig militær dimensjon i Irans atomprogram», men dette arbeidet ble ifølge IAEA avviklet tidlig på 2000-tallet.

bildet etter attentat mot Mohsen Fakhrizadeh

Fakhrizadeh ble hardt skadet i angrepet og døde senere av skadene.

Foto: AFP

Anklager Mossad

Det er ikke kjent hvem som sto bak attentatet, men den israelske etterretningstjenesten Mossad anklages for å ha likvidert minst fire iranske atomforskere tidligere.

Iransk sikkerhetstjeneste har pågrepet og dømt flere som skal ha medvirket til attentatene, og vestlige etterretningskilder har overfor flere medier bekreftet at Mossad trakk i trådene.

– De dødelige angrepene mot iranske atomforskere blir utført av en iransk dissidentgruppe som er finansiert, trent og væpnet av israelsk etterretning, konkluderte amerikanske NBC News i 2012.

Dødsdømt

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble av en iransk domstol i 2017 dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha gitt opplysninger til Mossad om to iranske atomforskere som ble drept. Djalali er ennå ikke henrettet.

Den iranske Revolusjonsgarden sier i en kunngjøring at attentatet på Fakhrizadeh vil bli hevnet, melder Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt