Hopp til innhold

Lastebilsjåfører vil blokkere hovedstaden i vaksineprotest – hylles av Elon Musk

Kanadiske sjåfører vil forsøke å stenge sentrum av Ottawa i en protest mot kravet om vaksine.

Ein lang kolonne med kanadiske lastebilar har dei siste dagane protestert mot det nye kravet om vaksinepass på grensa mellom Canada og USA.

PÅ VEI: En lang kolonne med kanadiske lastebiler har de siste dagene protestert mot det nye kravet på grensen.

Vogntogene skal være framme i Ottawa på fredag. Langs veien hylles de av fremmøtte som vifter med det kanadiske flagget.

Demonstrantene har som mål å parkere bilene sine på Parliament Hill, noe som vil lamme trafikken i sentrum, melder Reuters.

Sjåførene protesterer mot reglene fra statsminister Justin Trudeau og den kanadiske regjeringen. I likhet med USA har Canada fra midten av januar krevd at sjåfører som krysser grensen må være vaksinert.

Dersom du ikke er vaksinert, må du i 14 dagers karantene.

Fagforeningen tror 15 prosent, rundt 16.000 sjåfører, ikke er fullvaksinert.

Hyllet av Musk

Kanadiske lastebilsjåfører «ruler», skriver teknologigründer Elon Musk på Twitter.

Selv om han ikke skriver det rett ut, tolkes meldingen som en støtte til de mange vogntogsjåførene som nå er på vei mot hovedstaden for å protestere.

Elon Musk twitrer om kanadiske lastebilsjåfører som protesterer mot myndighetenes krav om vaksinering.

Musk har vært en kritiker av strenge reguleringer, og ifølge Time har han brutt lokale helseforskrifter for å holde fabrikkene i gang under pandemien.

I et intervju med magasinet sier han at han og barna har tatt vaksiner, men at han er imot at det skal være obligatorisk.

– Du tar en risiko, men folk gjør risikable ting hele tiden. Jeg tror vi må se opp for uthulingen av friheten i Amerika, sier han i Person of the year-intervjuet.

Donald Trump har også støttet protestene, og mener demonstrantene står opp mot tyranni.

Demonstranter samlet i Toronto følger vogntogene som er på vei til Ottawa.

STØTTE: Demonstranter samlet i Toronto følger vogntogene som er på vei til Ottawa.

Foto: CARLOS OSORIO / Reuters

Trusler

Arrangørene insisterer på at demonstrasjonen vil foregå fredelig. Noen demonstranter har imidlertid snakket om å blokkere sykehus, angripe Trudeau og til og med advart om en kommende borgerkrig.

En person har postet en video der han håper på en kanadisk versjon av 6. januar 2021, der Trump-supportere stormet kongressen i USA.

Politiet skriver at de er klar over upassende og truende språkbruk på sosiale medier knyttet til demonstrasjonen.

– Det vil få konsekvenser for personer som deltar i kriminell oppførsel og vold, tvitrer politiet i Ottawa.

PÅ VEI: Vogntogsjåfører har kjørt en kolonne fra Vancouver til hovedstaden Ottawa, der de skal protestere mot koronarestriksjoner.

Enkelte politikere fra det konservative partiet hyller sjåførene, og sier at de nye reglene vil kunne true matsikkerheten og utløse inflasjon.

– Du har garantert et antall som sier uakseptable ting, men det skal ikke være til forkleinelse for de tusenvis av hardtarbeidende, lovlydige og fredelige lastebilsjåførene som helt ærlig har holdt alle i live de siste to årene, sier den konservative politikeren Pierre Poilievre.

PRESISERING: I en tidligere versjon av denne saken siterte vi Reuters som skriver at Musk i september 2020 sa at han ikke ville vaksineres mot koronaviruset med den begrunnelse at han og familien ikke var i faresonen.

Lesere har påpekt at Musk i et intervju med Time sier at han og barna er vaksinert.

Han uttaler i samme intervju at han er imot at vaksinen skal være obligatorisk.

SISTE NYTT

Siste nytt