Hopp til innhold

Kutter ut vintertid i Russland

Russland vil slutte å stille klokka tilbake til vintertid, fordi president Medvedev mener tidsendringene forstyrrer menneskets biorytme.

Dmitry Medvedev

Russlands president Dmitry Medvedev mener vintertida har gjort russerne syke og stressa.

Foto: Alexander Nemenov/Pool / Reuters

Fra neste høst vil Russland ikke lenger skru klokka tilbake til vintertid, sa president Dmitri Medvedev tirsdag.

Han mener tidsendringene fører til at folk blir syke og strsssa.

– Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og ikke vet hva de skal gjøre med den ekstra timen, forklarte han til nyhetsbyrået AFP.

Moskva vil dermed være fire timer før Greenwich-tid (GMT) året rundt.

–Sunt for landet vårt

Beslutningen fører til at Russland vil kunne nyte ekstra dagslys på ettermiddagene i de lange vintermånedene, når dagene er svært korte i de fleste større byene i landet.

– Vi vil få forlenga dagslys, og jeg tror dette vil være sunt for landet vårt. Folk har spurt meg om dette flere ganger, sa han videre.

Russland har ni tidssoner, som strekker seg fra Kaliningrad, som grenser til de østlige EU-landene, til Kamchatka i Stillehavet.

– Et faresignal

Tida er et sensitivt politisk tema i Russland, som har et ekstremt klima der enkelte tidssoner nesten ikke ser sola om vinteren, mens de nyter lyse netter om sommeren.

Politiske analytikere sier til AFP at Medvedevs tidsendringer er bekymringsfulle.

– Den store interessen i tidsendringer er et faresignal. Det virker som de ikke er i stand til å gjøre seriøse ting, og i stedet gjør små ting for å skape en illusjon av aktivitet, sier analytiker Dmitry Oreshkin til nyhetsbyrået.

Han mener at vintertida ikke er det største problemet i Russland, og at det uansett er regjeringas oppgave å håndtere slike saker, og ikke presidenten.

Medvedev har lagt ambisiøse planer for å modernisere Russland, men analytikere mener de ser lite framgang til tross for at han er ferdig med over halvparten av presidentperioden.

SISTE NYTT

Siste nytt