Hopp til innhold

Muhammed-karikaturtegner er død

Danske Kurt Westergaard, mannen bak den omstridte Muhammed-karikaturen fra 2005, døde søndag.

Y6FS62zAo24

DØD: Kurt Westergaard døde søndag 18. juli. Han ble 86 år gammel.

Foto: ADRIAN JOACHIM / Ap

Den danske tegneren og billedkunstneren Kurt Westergaard sovnet stille inn søndag ettermiddag, skriver den danske avisen Berlingske.

Kurt Westergaard ble 86 år gammel og døde etter en lengre tids sykdomsforløp. Han etterlater seg kone og fem barn, ti barnebarn og ett oldebarn.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard tegnet hele livet. Her er han avbildet mens han tegner sin siste karikatur for Jyllands-Posten.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Westergaard måtte i sine siste leveår bo på hemmelig adresse og med livvakt, grunnet sin karikatur av profeten Muhammed, publisert i Jyllands-Posten i 2005.

Tegningen viste Muhammed med en turban formet som en bombe. Den ble gjengitt i en rekke aviser i flere land, også i Norge.

– Han var uredd

Per Edgar Kokkvold, mangeårig generalsekretær norsk presseforbund, mener Westergaard var en av de viktigste karikaturtegnerne de siste årene.

– Han var uredd. Han nektet å bøye seg. Han ba aldri om unnskyldning for det han gjorde, noe jeg støtter ham i, sier Kokkvold.

Per Edgar Kokkvold

Tidligere generalsekretær i norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier han støtter avdøde Kurt Westergaard i sitt arbeid.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I 2008 arresterte dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe Westergaard.

Første nyttårsdag i 2010 ble tegneren angrepet av en mann med øks i sitt eget hjem.

Samme år la han pennen fra seg og pensjonerte seg som tegner.

– Han ble et symbol for dem som sloss for ytringsfriheten, sier Kokkvold.

– Et symbol for pressefriheten

I 2010 mottok Westergaard den tyske journalistorganisasjonen M100s ærespris i en seremoni i Potsdam utenfor Berlin. Den da 75 år gamle karikaturtegneren ble betegnet som en ubøyelig forkjemper for demokratiske verdier.

xOHqqfigeuU

Kurt Westergaard mottok i 2010 den tyske journalistorganisasjonen M100s ærespris i en seremoni i Potsdam utenfor Berlin. Her mottar han prisen av Angela Merkel.

Foto: ODD ANDERSEN / Ap

– Westergaard er blitt et symbol for presse- og meningsfriheten, sa Potsdams overborgermester Jann Jacobs.

- Han har nektet å bøye seg for drapstrusler og andre trusler om grov vold, uttalte politikeren.

PST fryktet attentat

I 2011 skulle Westergaard delta på et bokarrangement på Litteraturhuset i Oslo, men ble da bedt om å forlate landet. Grunnen var at PST fryktet et attentat mot tegneren.

– Westergaard lever med en overhengende drapstrussel mot seg, og er en utsatt person, sa daværende kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.

Kunstneren jobbet i Jyllands-Posten frem til han var 74 år gammel i 2010. Da ble han ifølge seg selv «påtvunget en ferie».

– Det er synd. Jeg er blitt en for stor byrde og en svært stor sikkerhetsrisiko, uttalte Westergaard selv da permitteringen ble et faktum.

SISTE NYTT

Siste nytt