Hopp til innhold

Kurderne feirer i Raqqa, araberne lite synlige

Den kurdisk-ledede opprørsalliansen SDF erklærte i dag seier over IS i Raqqa. Et sivilt byråd skal nå overta, men så langt er araberne lite synlige i feiringen av seieren.

Syria

Kurdiske kvinnelige soldater feirer frigjøringen av Raqqa på Paradisplassen. Det skjer med portrettet av den fengslede lederen for den kurdiske bevegelsen PKK, Abdullah Öcalan, som dominerende bakgrunn. Fra 19. oktober.

Foto: Uncredited / AP

Det er kurderne som synes i bybildet i Raqqa nå. I går feiret en gruppe kvinnelige soldater fra kurdiske YPG på den sentrale rundkjøring i byen, der IS pleide å feire sine seire og halshugge sine motstandere.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

Kvinnelige soldater har markert seg tydelig i krigen mot IS i Syria.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Bak de kvinnelige soldatene var det spent opp et enormt portrett av den fengslede lederen for kurdiske PKK, Abdullah Öcalan. PKK var opprinnelig en separatistbevegelse, men bevegelsen har siden moderert seg til å kreve utstrakt selvstyre for kurderne i Tyrkia.

Disse bildene viser litt av ødeleggelsene etter fire måneder med kamper mellom IS og SDF

Dette er bilder fra ødeleggelsene av Raqqa, tatt med drone etter at Syrias demokratiske styrker tok over kontrollen av byen denne uka.

IS er slått

Syria

På vegne av Syrias demokratiske styrker, SDF, erklærte Talal Sillo seier i dag. Han sa også at 655 utenlandske og lokale SDF-soldater har mistet livet under det fire måneder lange slaget om Raqqa.

Foto: Uncredited / AP

I dag kunngjorde sjefen for den kurdisk-ledede alliansen Syrias demokratiske styrker at de har seiret over IS. – Vår seier er over terrorismen, og frigjøringen av Raqqa markerer det siste kaptilet i kampen mot terrorister i Syria, sa Talal Sillo under en pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået AP.

Han sa også at styret av byen nå skal overlates til et sivilt byråd. Det vil trenge hjelp. – Vi ber alle land, fredselskende krefter og alle hjepeorganisasjoner om å delta i gjenoppbyggingen av gyen og landbyene rundt, sa Sillo.

Opprinnelig hadde Raqqa rundt 200.000 innbyggere. Nå er det trolig i underkant av 20.000 sivile igjen, og de fleste bygninger er helt eller delvis ødelagte.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

Krigen har forvandlet Raqqa til en spøkelsesby.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Hvor er araberne?

De arabiske soldatene har nok også feiret seieren, men i liten grad sammen med kurderne. I hvert fall har ikke de arabiske soldatene opptrådt sammen med sine kurdiske kampfeller på en måte som har gjort dem synlige i bybildet. Ingen flagg representerte de arabiske gruppene på , skriver korrespondenten for Wall Street Journal.

– Fotgrafiet (med portrettet av Öcalan, journ. anm.) viser klart hvem som kontrollerer Raqqa nå, sier Mohamed al-Mosari til avisa. Han var en av grunnleggerne av den første anti-IS gruppa i byen.

Byrådets sammensetning viktig

Derfor blir ikke bare sammensetningen av det sivile byrådet så viktig, men også hvor mye makt det får. SDF-talsmann Sillo sa i dag at byrådet skal bestå av lokale tjenestemenn og stammeledere.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

De nye lederne i Raqqa må regne med at det finnes flere slike bomber og miner fra IS i ruinene. Dette bildet er fra 18. oktober.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Det er ikke klart hvilken rolle den kurdisk-ledede opprørsalliansen SDF skal spille når det gjelder å ivareta sikkerheten i byen i månedene framover. Men det er ifølge AP klart at en politistyrke på 3000 mann, med medlemmer fra Raqqa-provinsen, får ansvaret for sikkerheten.


For sivilbefolkningen som etterhvert vender hjem vil det ganske sikkert være viktig at arabiske sikkerhetsstyrker får spille en hovedrolle.

Hva vil syriske regjeringsstyrker gjøre?

Et annet stort spørsmål er hvordan Assad-regimet og syriske regjeringsstyrker vil forholdet seg til den kurdisk-ledede frigjøringen av Raqqa. Kommer Assad til å sende inn soldater for å ta kontroll over sikkerhet og styringen av byen. Han har tidligere sagt at målet er å ta tilbake kontrollen over hele Syria.

Syria Raqqa

Det vil koste mye og ta lang tid å bygge opp igjen byen slik at flere hundre tusen mennesker kan bo der. Dersom syriske regjeringsstyrker skulle forsøke å ta kontroll, vil det ta enda lengre tid.

Foto: Gabriel Chaim / AP

– Vi har ingen planer om å gi fra oss Raqqa til noen, ikke til regimet, ikke til noen, uttalte Nazmi Mohammad fra det påtroppende byrådet til The New York Times i går.

Les også: IS har mistet sin hovedstad

Les også: «Kalifatet» står for fall, kor blir det av framandkrigarane?

SISTE NYTT

Siste nytt