Krisemøte i Brasil etter nye masseprotester

Brasils president har avlyst en reise til Japan og har innkalt til krisemøte, etter at over en million brasilianere deltok i nye demonstrasjoner rundt om i landet.

Dilma Rousseff

President Dilma Rousseff har kalt inn til krisemøte etter demonstrasjonene i Brasil.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Avisa O Estado de São Paulo skriver at myndighetene er sjokkert etter at demonstranter nesten greide å bryte seg inn i utenriksdepartementet i Brasília.

Torsdag kveld samlet 300.000 demonstranter seg rundt rådhuset i Rio de Janeiro. 110.000 var samlet til protester i São Paulo, og ytterligere hundretusener demonstrerte i rundt 100 andre storbyer og mindre byer over hele landet.

I Rio ble minst 62 mennesker skadd da politiet svarte voldelige demonstranter med gummikuler, pepperspray og stein.

Store demonstrasjoner i Brasil

Det har blitt flere demonstrasjoner i Brasil de siste dagene.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Første døde

En 18 år gammel demonstrant mistet livet og tre ble hardt skadd etter å ha blitt overkjørt av en bil i Ribeirão Preto, 300 kilometer nord for São Paulo.

Det store flertallet av demonstrantene protesterer på fredelig vis, men voldelige mindretall benytter mange steder anledningen til å plyndre og begå hærverk, og det har vært mange sammenstøt mellom fredelige demonstranter og den voldelige fløyen.

Fredag morgen var det trafikkaos i byen fordi trafikklys, telefonstolper og busskur var revet ned, og gatene var fulle av glasskår og rester av bål.

I hovedstaden Brasília prøvde demonstranter å ta seg inn i utenriksdepartementet. De knuste ruter og kastet brennende gjenstander inn i bygget før politiet klarte å slå dem tilbake.

I den nordøstlige byen Salvador brukte politiet tåregass og gummikuler for å splitte demonstranter foran fotballkampen mellom Uruguay og Nigeria i prøve-VM. Det var også sammenstøt i Porto Alegre i sør og i Campinas nord for São Paulo.

En million demonstrerte mot myndighetene i Brasil

Det store flertallet av demonstrantene protesterer på fredelig vis, men voldelige mindretall benytter mange steder anledningen til å plyndre og begå hærverk.

Foto: Felipe Dana / Ap

– Våkne, Brasil

De fleste markerer misnøyen på fredeligere vis, og i toget som gikk gjennom Rio, kunne man se plakater med budskap som «Våkne, Brasil», «Mens fotballen ruller, mangler vi helsevesen og skoler» og «Sykehus med FIFA-standard».

Demonstrasjonene, som opprinnelig startet som en protest mot økning i prisene på kollektivtransporten i São Paulo, har vokst til en bredere bevegelse.

Det protesteres nå over hele landet mot politivold, korrupsjon, arbeidsløshet, dårlig utdanningssystem og helsevesen og kollektivtransporten. Det vekker harme at millioner brukes på fotball-VM neste år og OL i 2016 i stedet for å bedre levekårene.

I São Paulo har det vært hissige slåsskamper mellom noen av demonstrantene og medlemmer av regjeringspartiet PT og fagbevegelsen, som også deltar i protestene.

Mange steder er mediene, særlig avis- og TV-konglomeratet O Globo, angrepet. Journalister er jaget bort, og reportasjebiler brent av demonstranter som beskylder mediene for å bagatellisere oppslutningen om protestene.

Store demonstrasjoner i Brasil

Det protesteres nå over hele landet mot politivold, korrupsjon, arbeidsløshet, dårlig utdanningssystem og helsevesen og kollektivtransporten.

Foto: TASSO MARCELO / Afp

– Rasende over systemet

Alle byene har nå gått tilbake på økningen i billettprisene som utløste protestene. Men det har ikke dempet demonstrasjonslysten til brasilianerne.

– Det handler ikke om billettprisene lenger. Folk er rasende over systemet og er nå så lei at vi krever forandring, sier studenten Camila Sena (18) til BBC.

Brasilianerne har også fått troen på at protestene virker etter at politikerne gikk tilbake på prisøkningen.

– Det betyr at politikerne har begynt å høre på oss. Dette er noe som aldri har skjedd før, i alle fall ikke i et år som ikke er et valgår, sier Daniel Acosta.

Men São Paulos borgermester Fernando Haddad beklaget at prisene måtte settes ned igjen og sier det betyr store kutt i andre utgiftsposter.

SISTE NYTT

Siste nytt