Hopp til innhold

– Har identifisert døde fra Norge, England, Japan og Malaysia

Identifiseringsgruppen fra Kripos er de eneste utenlandske rettsmedisinerne som arbeider med å identifisere de omkomne etter gisselaksjonen i Algerie.

Kripos i Algerie

Overbetjent ved Kripos, Håvard André Aalmo, leder en gruppe på seks personer fra Kripos som har arbeidet i en uke med å identifisere de døde.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Algerie

– Vi fra Norge er de eneste som har med rettsmedisinere og rettsodontologer, eller tannleger. Vi har samarbeidet tett med andre land i å bidra også med identifisering av andre lands borgere, sier overbetjent ved Kripos, Håvard André Aalmo, til NRK.no.

NRK.no møter teamleder Almås på hotellet i Alger der den gruppen fra Kripos bor. I alt er det sju personer i gruppen som nå har arbeidet i én uke med å identifisere de døde.

Gruppen ankom forrige lørdag, mens gisselaksjonen i In Amenas fortsatt var i gang. Den norske gruppen har arbeidet på et likhus i hovedstaden Algers, dit de omkomne er fraktet.

– Vi har bidratt til at borgere fra Storbritannia, Malaysia, Japan og Norge er identifisert, sier Håvard André Aalmo.

Totalt ble 37 utlendinger drept under gisselaksjonen i In Amenas som startet onsdag 16. januar.

– Lite miljø i Algerie

Aalmo har lang erfaring med identifiseringsarbeid og var blant annet med på å identifisere omkomne I Thailand etter tsumanien i 2004, etter terrorangrepet på Utøya og etter flyulykken der et norsk militærfly styrtet i Kebnekaise i i Nord-Sverige.

Likevel gjør bakgrunnen med et terrorangrep at arbeidet i Alger blir spesielt.

– Selve jobben er alltid den samme, men det er ingen grunn til å legge skjul på at det at vi er i Algerie nå gjør saken litt spesiell, sier teamleder Aalmo.

I tillegg kommer at identifiseringsgruppen arbeider sammen med andre norske i Algerie, og de er kraftig berørt av ulykken.

– Såvidt jeg forstår det er det norske miljøet i Algerie veldig lite og det betyr at alle her er berørt av den situasjonen som er oppstått, sier Håvard André Aalmo.Tore Bech

BEKREFTET DØD: Tore Bech (58)

Foto: privat
Thomas Snekkevik

BEKREFTET DØD: Thomas Snekkevik (35)

Foto: STATOIL / NTB scanpix
Hans Bjone

BEKREFTET DØD: Hans M. Bjone (55)

Foto: STATOIL / NTB scanpix
Blir til alle er identifisert

I dag arbeider den norske gruppen med papirarbeid, men søndag skal de tilbake til arbeidet på likhuset.

Så langt er fire nordmenn identifisert og bekreftet døde, mens én savnet nordmann ikke er identifisert. Aalmo gjør det klart at de gruppen fra Kripos vil bli til alle de norske er identifisert.

– Vi har fortsatt undersøkelser av de omkomne og levninger som gjenstår. Det vil vi fortsette med på søndag og mandag. Etter det vil vi kunne ta en status om hvor vi står hen i arbeidet. Vi har et mål om at alle de norske skal være identifisert innen vi drar hjem, sier Håvard André Aalmo til NRK.

Lange dager og mye arbeid

Aalmo forteller at det tok noen dager å etablere samarbeidsrutiner med algeriske myndigheter, men at de etterhvert har kommet i gang med selve arbeidet med å foreta undersøkelser av de omkomne kroppene.

Alf Vik

BEKREFTET DØD: Alf Vik (43)

Foto: Tor Ivar Martin Vik
Victor Sneberg

SAVNET: Victor Sneberg (56)

Foto: Privat/Linkedin

– Arbeidet har vært intensitvt. Vi har jobbet lange dager og jobbet tett sammen med team fra Storbritannia og Japan og vi har fått gode arbeidsforhold tilrettelagt av algirske myndigheter, sier han.

Teamene fra Storbritannia og Japan har i hovedsak vært kriminalteknikere, mens nordmennene altså har vært de eneste med rettsmedisinsk erfaring.

– Vi er veldig opptatte av at jobben som gjøres blir gjort etter de internasjonale standardene som vi følger, som er Interpool-standard, sier Håvard André Aalmo til NRK.no.

Disse er bekreftet døde:

  • Tore Bech (58), Bergen. Var på besøk på anlegget i In Amenas da angrepet skjedde. Tidligere leder ved In Salah-anlegget i Algerie og har vært plattformsjef på Gullfaks C- og Veslefrikk-feltet i Nordsjøen. Tore Bech var også stefar til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).
  • Thomas Snekkevik (35), Austrheim/Bergen. Avdelingsleder ved Statoil-anlegget i In Amenas, har jobbet der siden januar 2010. Utdannet ingeniør og jobbet fra 2007 på Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen.
  • Hans M Bjone (55), Brandbu. Produksjonsdirektør ved gassanlegget i In Amenas siden 2009. Bakgrunn som spesialrådgiver i Statoil med Nordsjø-plattformene som ansvarsområde. På fritiden også skogbruker og aktiv jeger.
  • Alf Vik (43), Austrheim/Grimstad. Ingeniør som har jobbet i Statoil siden 2007.

Disse er fortsatt savnet:

  • Victor Sneberg (56), Sandnes/Manndalen. Statoils landsjef i Algerie og områdedirektør. Har jobbet i In Amenas siden oktober 2010. Har vært ansatt i Statoil siden 1985 og har tidligere arbeidet ved Universitetet i Tromsø.

SISTE NYTT

Siste nytt