NRK Meny
Normal

Japansk krigsturist søker spenning i Syria

En 45 år gammel lastebilsjåfør fra Japan risikerer livet for litt ekstra spenning i Syria.

Toshifumi Fujimoto

Toshifumi Fujimoto har alltid med seg to stillkameraer og et videokamera når han besøker fronten. Dette bildet er tatt 27. desember i Aleppo.

Foto: - / Afp

Til daglig kjører Toshifumi Fujimoto varer fra Osaka til Tokyo eller Nagasaki, men når han har ferie, søker han en helt spesiell form for avkobling.

Nyhetsbyrået AFP har møtt mannen i det krigsherjede Syria, og omtaler ham som en «krigsturist». I fjor besøkte Fujimoto Jemen mens demonstrasjonene pågikk ved den amerikanske ambassaden. Han «ferierte» også i Kairo da Hosni Mubarak mistet makten i Egypt.

I fjor hadde han også planer om å møte Taliban i Afghanistan, men for tiden befinner han seg i byen Aleppo, nord i Syria, hvor det lenge har vært intense kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere.

Toshifumi Fujimoto

Toshifumi Fujimoto tar bilder av opprørere bak sandsekker i Aleppo.

Foto: - / Afp

Adrenalinrush

Ifølge tall fra FN har mer enn 60.000 mistet livet sidene opprøret mot president Bashar al-Assad startet for snart to år siden. FN regner også med at et betydelig antall dødsfall ikke dokumentert i det hele tatt.

Fujimoto var i Syria allerede i 2011. Da reiste han med et turistvisum, men denne gangen har han krysset grensen i all hemmelighet fra Tyrkia.

45-åringen snakker verken engelsk eller arabisk, men AFP har intervjuet ham ved hjelp av Google Translate,

– Det er veldig spennende, og adrenalinrushet er helt unikt. Jeg reiser alltid alene fordi ingen guider vil følge med til fronten, sier han.

Toshifumi Fujimoto

Toshifumi Fujimoto sier han er fascinert av kampene.

Foto: - / Afp

Fascinert av kampene

Hver morgen går han rundt til fronten for å oppleve kampene på nært hold.

– Det fascinerer meg. Jeg liker det, sier han mens opprørssoldater stopper ham og tar bilder.

Fujimoto mener det er tryggere å være turist i Syria enn journalist. Han tror ikke han er et mål for skarpskyttere.

– Dessuten er jeg er ikke redd for å bli skutt, sier han.

Fujimoto sier at han ikke har noen familie, venner eller kjæreste som venter på ham i Japan. Men han har tre døtre, som han ikke har sett på fem år.

– Ikke engang på Facebook eller internett. Det gjør meg trist. Hver dag ber jeg om at jentene mine skal kunne leve godt av forsikringspengene hvis noe skulle skje, sier han.

Intense kamper

De siste dagene har det rast harde kamper ved den internasjonale flyplassen utenfor Aleppo.

Opprørsstyrkene beleirer nå regimets 80. brigade som er stasjonert i nærheten, i et forsøk på å kjempe seg fram til selve flyplassen i Aleppo, opplyser SOHR. Aleppo er Syrias økonomiske sentrum og mest folkerike by og har dermed stor strategisk betydning.

Byens flyplass har vært stengt siden tirsdag, etter at den ble utsatt for flere angrep fra opprørerne. Den vil først bli gjenåpnet når regjeringsstyrkene har sikret seg full kontroll over opprørerne omkring, sier en tjenestemann ved flyplassen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt